https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orel-v-norsku-napadl-ctyri-lidi-podle-experta-mel-zrejme-poruchu-chovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orel v Norsku napadl čtyři lidi, podle experta měl zřejmě poruchu chování

9.9.2024 18:03 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Mladý orel skalní napadl v Norsku batole a podrápal ho tak, že potřebovalo stehy. Podle ornitologa jde pravděpodobně o čtvrtý útok tohoto jedince na člověka za poslední týden v rozsáhlé hornaté oblasti jižního Norska. Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na odborníka, podle nějž měl pták nejspíš behaviorální poruchu.
 
Orel skalní, který je v Norsku běžný a je druhým největším dravým ptákem této skandinávské země, obvykle požírá menší zvířata, ale i lišky a ovce. Batole i další oběti ptáka potřebovaly stehy a léky na hluboké rány. Neobvykle agresivní dravec byl při útoku na malé dítě usmrcen.

Orel skalní "měl pravděpodobně poruchu chování", která byla příčinou útoků, řekl dnes AP Alv Ottar Folkestad, odborník na orly z organizace BirdLife Norge. "To, co se stalo, se radikálně liší od normálu," řekl a dodal, že všechny útoky pravděpodobně provedla letos narozená samice orla skalního.

"Detaily v opeření mě přesvědčují, že jde o stejného ptáka. Opeření znamená, že žádní dva orli skalní nejsou stejní," řekl Folkestad. Dodal, že v minulých dnech panovaly příznivé povětrnostní podmínky na to, aby orel mohl létat na velké vzdálenosti nad jižním Norskem.

Při posledním útoku si v sobotu hrála dvacetiměsíční holčička před farmou v Orklandu, malé obci na jihu země, když se orel "zničehonic" přiřítil a drápy ji poškrábal. Otec dívky, který u útoku nebyl, norské televizi NRK řekl, že matka a sousedka se s orlem utíkaly poprat. Dravec zaútočil třikrát, než po zásahu kusem dřeva uhynul, uvedl Folkestad.

Otec uvedl, že jeho dcera má několik stehů na zátylku a pod bradou a na obličeji stopy po škrábancích od orlových drápů. Noviny VG uvedly, že jednu z ran měla dívka těsně pod jedním okem. Dívka i matka jsou v pořádku. Batole, ani rodina nebyli identifikováni a požádali, aby nebyli kontaktováni, uvedla NRK.

Orel dříve napadl tři další lidi. Mariann Myrvangová, která byla napadena ve středu, řekla NRK, že zakřičela o pomoc, když jí "něco velkého a těžkého přistálo na ramenou". "Padla jsem na kolena, protože jsem se nemohla postavit," dodala. Jejímu manželovi, vyzbrojenému větví, se podařilo orla odehnat. Drápy se Myrvangové zaryly hluboko do těla a později dostala v nemocnici penicilin a injekci proti tetanu.

Orel skalní měří na délku 80 až 93 centimetrů a má rozpětí křídel asi dva metry. Samci jsou menší ptáci a váží mezi třemi až čtyřmi kilogramy. Samice mohou vážit až pět kilogramů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.9.2024 18:44
Že byl odstraněn z populace, je asi pochopitelné a v pořádku, ale ta porucha chování je sporná. Orel sklaní je silný dravec, s teritoriálním chováním, batole bral jako kořist, jiné lidi jako narušitele. Při nasycené populaci a nedostatku kořisti útočí i na lidi, což je důsledek absolutní ochrany. Na mě při čištění budek běžně útočí samka (u mláďat) plcha velkého, byť je tisíckrát menší. Odkopnutí ale funguje. Kazachové s berkutem loví běžně lišky, ale i vlky (většinou mlaďochy), chce to ovšem trénink a též počítat se ztrátami.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist