https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-poradaji-vychazky-za-rorysy-i-netopyry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové pořádají vycházky za rorýsy i netopýry

13.7.2021 00:23 | PRAHA (ČTK)
Rorýs obecný
Rorýs obecný
Několik komentovaných vycházek za ptačími sousedy chystá tento týden Česká společnost ornitologická (ČSO). Lidé mohou na různých místech Česka sledovat s odborníky například chování rorýsů, jiřiček, ale i netopýrů. O vycházkách ČSO informuje na webu. Budou v různé dny, každá však začíná od 19:30.
 

Ve středu vyrazí za ptáky na hnízdištích lidé ve Zlíně. Podle ČSO jsou v plánu také ukázky moderních metod výzkumu a ochrany netopýrů - včetně detektorů, které převádí neslyšitelné zvukové signály netopýrů do formy, kterou zaznamená lidské ucho. Účastníci také uvidí handicapované netopýry ze záchranné stanice. Sraz bude před kulturním střediskem v Malenovicích, zájemci se musí nahlásit dopředu telefonicky nebo e-mailem. "V současnosti jsou ještě volná místa," řekla ČTK Lenka Kozubík Pechová z oddělení ochrany přírody a zemědělství na zlínském magistrátu. Ta vycházku povede s expertem na městské ptactvo a netopýry Evženem Tošenovským z ČSO. Akce se koná ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů.

O ptactvu žijícím v blízkosti člověka a netopýrech bude i čtvrteční vycházka v Brně-Kohoutovicích. Ornitolog Kryštof Horák lidi seznámí s tím, co pro ptáky v městech představuje největší hrozbu. Pohovoří třeba i o způsobech, kterými netopýři využívají městské prostředí. Lidé se sejdou na zastávce Jírovcova.

Ve Svitavách doplní v pátek cestu kolem hnízd jiřiček a rorýsů i ukázky kroužkování ptactva. Vycházka za tajemstvím zvířecích sousedů, vedená ornitology Jakubem Vránou a Jiřím Machem, startuje před Ottendorferovým domem a skončí kolem 22:00.

Vrána povede i sobotní procházku za ptactvem a netopýry v Bošovicích na Vyškovsku. Podle ČSO se tam lidé sejdou před vstupem do Papouščí zoo.

Pro exkurze v Brně, Svitavách a Bošovicích podle ČSO není nutná předchozí rezervace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist