https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-v-cesku-i-ve-svete-scitaji-tento-vikend-vodni-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové v Česku i ve světě sčítají tento víkend vodní ptáky

13.1.2024 01:22 (ČTK)
Racek bělohlavý.
Racek bělohlavý.
Foto | Nik Borrow / Flickr
Čeští ornitologové budou o víkendu sčítat vodní ptáky. K nim se přidají i další odborníci z 143 zemí světa. Sčítat budou na řekách, rybnících, přehradách, jezerech a mořských pobřežích. Cílem je zjistit, kde vodní ptáci přezimovávají, informovala Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, která sčítání v ČR organizuje. Zapojit se mohou i dobrovolníci. V neděli 14. ledna mají lidé zároveň poslední šanci odevzdat výsledky sčítání ptáků na krmítkách pro program Ptačí hodinka.
 

Rozšířenost a početnost jednotlivých druhů se mění kvůli klimatickým změnám, uvedla fakulta. Mírné zimy poslední roky dovolily mnohým druhům přesun jejich zimovišť například do vnitrozemí. Proto v posledních letech v Česku narůstal počet zimujících druhů kachen, hus, racků a volavek.

"V loňském roce jsme zjistili například rekordní počty volavek bílých a popelavých a racků bělohlavých," řekla Zuzana Musilová, koordinátorka sčítání v Česku. "Letos ale očekáváme i vzácnější druhy kachen, které obvykle zimují na pobřeží Baltského moře. Některé přiletěly přezimovat již na přelomu listopadu a prosince," dodala.

Akce Mezinárodní sčítání vodních ptáků se koná od roku 1966. Je to celosvětově nejstarší a nejrozsáhlejší projekt občanské vědy, která částečně zapojuje do výzkumu amatéry. Fakulta uvedla, že více než 400 ornitologů sčítá ptáky na více než 800 místech po celém světě. Projekt přináší informace nejen o zimovištích vodních ptáků, ale i o jednotlivých druzích skrze stránky waterbirdmonitoring.info.

Lidé se taktéž opět mohli zúčastnit sčítání ptáků na krmítkách v rámci programu Ptačí hodinka. Získaná data ornitologové využívají k přehledu, jací ptáci a kde přezimovávají. Letos Češi zatím sečetli přes 800 000 ptáků, což překonalo loňský rok, kdy se jich napočítalo 517 383, i rok 2022, kdy jich bylo 707 020. Nejčastější výskyt hlásili u sýkor koňader. Své počty mohou zájemci zapsat na webových stránkách ptacihodinka.cz, kde najdou i průběžné výsledky sběru sčítání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.1.2024 07:39
Volavky a rackové, o kormoránech ani nemluvě - predátoři jsou v ČR přemnožení !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.1.2024 10:51 Reaguje na smějící se bestie
Mýlíte se. To co škodí přilétá z Pobaltí. Litva, Lotyšsko, Estonsko...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2024 12:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ti jmenovaní jsou v ČR celoročně, už velmi dlouhé léta a je jich stále víc.
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

13.1.2024 12:31 Reaguje na smějící se bestie
V současné době jsou některé rybníky stále bez vody. Tak je dobře vidět dno rybníků v profilu mělkého talíře. Bez kamenů, kmenů a jiných úkrytů pro ryby. Pokud v takovém rybníku "přemnožíme" osádku ryb, je to bohatá "rybí polévka" neumožňující rybám únik před jakýmkoliv rybožroutem. A máme, co jsme chtěli.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.1.2024 13:57 Reaguje na Kolemjdoucí
Rybníky byly vždycky velké/stejné jako dnes, jen v minulosti rozhodovali praktici a pragmatici, co a jak bude, nikoliv hysteričtí měšťáci. Nepotrvá dlouho, a ti rackové budou krást lidem zmrzlinu či burger z ruky, jak to vidíme (zatím) jinde. Dnes ještě mají prostřeno na skládkách, kam se v zimě stahují, ale v létě odvádí svou predátorskou práci. To je důvod, proč některé menší druhy vodních ptáků "vymizely".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2024 14:08 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

13.1.2024 15:56 Reaguje na Karel Zvářal
Chovatelé kaprů proti histerickým měšťákům nic nemají. Vždyť jim na vánoce ochotně koupí kapry i z těch vod, kde už ani kormoráni neloví a rackové si dají raději burgra.
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

13.1.2024 15:57 Reaguje na Kolemjdoucí
***dají raději burgra
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist