https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-vyzvali-verejnost-k-pozorovani-capich-hnizd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové vyzvali veřejnost k pozorování čapích hnízd

10.7.2021 00:22 | PRAHA (ČTK)
Podle ornitologů ve většině zemí Evropy populace čápa bílého stoupá, v Česku je považována za stabilní.
Podle ornitologů ve většině zemí Evropy populace čápa bílého stoupá, v Česku je považována za stabilní.
Foto | Ronile35 / Flickr.com
K pozorování čapích hnízd vyzvala veřejnost Česká společnost ornitologická (ČSO). Podle ornitologů lidé letos spatřili malá čápata na 515 hnízdech, na 269 hnízdech už byla mláďata vzrostlá. Informace o velkých mláďatech čápů bílých trénujících let jsou klíčová pro vyhodnocení úspěšnosti hnízdění, uvedli zástupci ČSO v tiskové zprávě.
 

"V letošním roce se poprvé blížíme 1000 zapojených dobrovolníků. Za poslední dva roky se počet zapojených lidí téměř zdvojnásobil! To nás moc těší, protože to hlavní – zjištění počtu mláďat, která hnízdo zdárně opustí – máme teprve před sebou," uvedla koordinátorka programu Gabriela Dobruská. Loni se podle Dobruské zapojilo 699 dobrovolníků. Meziroční nárůst Dobruská přičítá k tomu, že lidé omezili kvůli pandemii cestování a procházky si oživovali právě pozorováním čápů.

"Pozorování čapích mláďat trénujících let je krásný zážitek. Je však potřeba připravit se i na případná zklamání, kdy mláďata nemusela přežít přívalové deště či krupobití uplynulých týdnů," podotkla Dobruská. Podle ornitologů mají sice letošní mláďata nejkritičtější období už za sebou, vyhráno však není.

ČSO proto vyzvala lidi, aby si ve městech i v krajině všímali čapích hnízd. "Zapojit se může opravdu každý. Od rodin s dětmi během dovolené až po důchodce, kteří sledují třeba jediné hnízdo před svým oknem každým dnem. Každý záznam má velkou cenu," uvedla Dobruská. Zdůraznila, že význam mají i informace o tom, že na hnízdě čápi nebyli. Pokud však lidé v hnízdě ptáky spatří, měli by své pozorování zapsat na web nebo do aplikace Avif Mobile. Přidat mohou i fotografii. Zástupci ČSO také upozornili, že velká mláďata lidé poznají podle šedých nohou a šedého zobáku.

Dobrovolníci s ČSO na pozorování čápů spolupracují od roku 2014. Na webu postupně vznikla interaktivní mapa čítající přes zaznamenaných 1400 hnízd čápa bílého doplněná dalšími informacemi. Podle společnosti je na mapě u jednotlivých míst také patrné, zda je potřeba kontrola hnízda nebo v jaké fázi by mělo být hnízdění jednotlivých párů.

Podle ornitologů ve většině zemí Evropy populace čápa bílého stoupá, v Česku je považována za stabilní. Tažní čápi se u nás na hnízdech objevují kolem poloviny března, první přilétá většinou samec. Hnízda jsou na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, hnízdních podložkách, ale i na posedech či stozích slámy. Na hnízdě se oba partneři zdraví hlasitým klapáním zobáku a záklonem hlavy.

Čápi poprvé hnízdí kolem pátého roku života, jsou však záznamy i o hnízdění dvacetiletých ptáků. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na dvou až pěti vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce mláďata krmí - partneři se v péči střídají. Většina čápů svá hnízdiště opustí koncem července, načež se shromažďují na loukách. Na sklonku srpna se pak vydávají do Afriky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.7.2021 07:44
Je třeba co nejvíce pozorovat čápy, nejlépe prostřednictvím kamer u hnízda, aby se lidé vzdělali, že příroda není žádná pohádka s happyendem, ale je to krutá realita. Že život čápa není jenom chození po louce a klapání zobákem, ale že třeba čapí samice uklove celé hnízdo čápat. Přitom čáp není jediný pták naší přírody, ale věnuje se pozornost pouze jemu. Ostatní, menší druhy mohou klidně z přírody vymizet. To ale nevadí. Zajímá třeba někoho, že snad už dvacet let jsem v Ostravě neviděl kdysi celkem hojného ptáka s názvem chocholouš obecný? Každou zimu poletovali chocholouši společně s vrabci a společně se krmili. Vrabců je dneska pomálu a chocholouši tady vymizeli úplně. To ale nevadí, důležitý je čáp.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.7.2021 15:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Napsal jste to hezky, mohu jen souhlasit. Při synantropizaci sojky a straky, hnízdní podpoře poštolky, o kuně a kočkách netřeba rozvádět - tak ten chocholuš utíká hnízdit na kruháče, aby tomu predačnímu tlaku odolal. Jsou to opět nízké jednotky procent oproti 60.-70. letům, kdy byli vidět prakticky všude.

A to budou někteří trumbelové tvrdit, že predační tlak nemá na početnost vliv. U popisu jednoho hnízda na střeše, kdy se chocholuš schoval před (vzdušnými) predátory pod plechový kryt - tak "vědci" usoudili, že se schoval před sluníčkem:-)) A ano, čáp jakožto sběrač žab a ještěrek je v kurzu, čím víc jich bude a čím více o nich budeme vědět... tím víc nám bude ta jeho potravní šepleť ukradená.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2021 16:59 Reaguje na Karel Zvářal
Mě by jenom zajímalo, čím se ten čáp živí krajině, kde jsou jenom lány řepky a kukuřice?
Odpovědět

Jirka Černý

10.7.2021 17:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Čekají na traktor až se bude orat, je to docela podívaná.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2021 17:46 Reaguje na Jirka Černý
A co žerou zbytek sezóny?
Odpovědět
Sl

Slovan

11.7.2021 10:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
On umí čáp jaksi létat. U nás vidím pravidelně (skoro každý den) čápy na louce jak loví hlavně hlodavce - potravy mají dost a dost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist