https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osm-kilogramu-plastoveho-odpadu-v-zaludku-zahubilo-velrybu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osm kilogramů plastového odpadu v žaludku zahubilo velrybu

4.6.2018 00:58 (ČTK)
Asi 80 kusů plastových odpadů o váze osmi kilogramů bylo objeveno v žaludku velryby (na obrázku), která uhynula u thajského pobřeží po pěti dnech marných pokusů veterinářů o její záchranu. Sameček kulohlavce černého byl objeven minulé pondělí v jižní provincii Songchlá. Ošetření ji poskytl tým veterinářů. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula.
Asi 80 kusů plastových odpadů o váze osmi kilogramů bylo objeveno v žaludku velryby (na obrázku), která uhynula u thajského pobřeží po pěti dnech marných pokusů veterinářů o její záchranu. Sameček kulohlavce černého byl objeven minulé pondělí v jižní provincii Songchlá. Ošetření ji poskytl tým veterinářů. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asi 80 kusů plastových odpadů o váze osmi kilogramů bylo objeveno v žaludku velryby, která uhynula u thajského pobřeží po pěti dnech marných pokusů veterinářů o její záchranu. Oznámila to včera agentura Reuters s odvoláním na thajský Úřad pro námořní a pobřežní zdroje.
 

Sameček kulohlavce černého byl objeven minulé pondělí v jižní provincii Songchlá. Ošetření ji poskytl tým veterinářů. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula, uvedl thajský úřad na svém webu. Při pitvě bylo v jejím žaludku nalezeno dalších 80 igelitek a dalších plastových předmětů.

"Tyto odpadky způsobily velrybě nevolnost a znemožnily jí lovit potravu," uvedl úřad.

Jeho šéf Jatuporn Buruspat řekl agentuře Reuters, že jeho úřad chce využít případu uhynulé velryby k posílení veřejného povědomí o problému plastových odpadů v mořích, které mají na svědomí každoročně životy stovek živočichů. Poukázat na hrozbu, kterou plastové odpady představují, chtějí mořští biologové o Světovém dni oceánů 8. června.

Celosvětově přibývá každoročně v oceánech osm milionů tun plastových odpadů - lahví, obalů a dalších předmětů, uvedl v prosinci program OSN pro životní prostředí. Podle thajského mořského biolgoga Thona Thamrongnawasawata zemřou v Thajsku kvůli všudypřítomným plastovým taškám a sáčkům, které se dostanou do oceánu, ročně minimálně tři stovky velryb, mořských želv a delfínů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

4.6.2018 13:26
Cit.:"jeho úřad chce využít případu uhynulé velryby k posílení veřejného povědomí o problému plastových odpadů v mořích, které mají na svědomí každoročně životy stovek živočichů." - no, dovolím si tu klidně věřejně odhadnout, že u drtivé většiny jejich "veřejného povědomí" nezůstane jediné oko suché. Důvodem však nebude poškozená příroda, ale skutečnost, že ti mrtví živočichové neskončili právě v jejich hrnci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist