https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-hrozi-nedodrzeni-parizske-klimaticke-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrozí nedodržení pařížské klimatické dohody, varuje OSN

31.10.2017 14:33 | PRAHA (ČTK)
Podle pařížské dohody by roční emise v roce 2030 neměly překročit 42 miliard tun. Nyní je však podle UNEP pravděpodobné, že emise CO2 budou v roce 2030 činit 53 až 55,5 miliardy tun.
Podle pařížské dohody by roční emise v roce 2030 neměly překročit 42 miliard tun. Nyní je však podle UNEP pravděpodobné, že emise CO2 budou v roce 2030 činit 53 až 55,5 miliardy tun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Množství emisí skleníkových plynů by mohlo v roce 2030 o 30 procent překročit úroveň stanovenou v pařížské klimatické dohodě. Varoval před tím dnes Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Země a průmyslová odvětví tak podle UNEP musí vyvinout větší úsilí o dosažení cílů omezení skleníkových plynů, které podle expertů přispívají ke globálnímu oteplování.
 

V mezinárodní pařížské dohodě se země světa v roce 2015 zavázaly k tomu, že nárůst teploty budou udržovat výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Roční emise by tak neměly překročit 42 miliard tun. Nyní je však podle UNEP pravděpodobné, že emise CO2 budou v roce 2030 činit 53 až 55,5 miliardy tun.

"Bez zesíleného úsilí bude pravděpodobný nárůst globální průměrné teploty v rozsahu od tří do 3,2 stupně Celsia do konce století," varoval UNEP v souvislosti se zveřejněním každoroční kontroly snižování emisí.

Zpráva UNEP uvádí, že emise CO2 z fosilních paliv, výroby cementu a dalších průmyslových výrob byly v uplynulých třech letech patrně stabilní, a to zejména díky zpomalení využívání uhlí v Číně a Spojených státech. Trend se ale možná obrací, varuje UNEP.

Ve své zprávě UNEP dochází k závěru, že i kdyby země dodržely své závazky, při současných trendech je nárůst teploty do konce století o tři stupně "velmi pravděpodobný", což znamená, že vlády by měly zesílit své závazky při jejich revizi plánované na rok 2020.

Instituce vytvořená v roce 1972 jako prostředek celosvětové kontroly životního prostředí rovněž poukazuje na skutečnost, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se od pařížské dohody odklonila. Kromě toho nadále rostou emise skleníkových plynů, jako je metan.

Světová meteorologická organizace (WMO) v pondělí oznámila, že celkové množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo loni rekordně vysoké. Podle této agentury OSN rostla koncentrace CO2 v roce 2016 o 50 procent rychleji, než byl průměr v předchozím desetiletí. Za prudký nárůst údajně může lidská aktivita i klimatický jev El Niňo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

31.10.2017 18:05
Ano, je třeba se připravit na ještě horší vichřice, než byla ta nedělní. Člověk je schopen vnímat časový horizont jedné generace, pokud jde ale o 4 generace do konce století, moc to nechápeme. A tak si tu klimatickou změnu užijeme. Naštěstí je Český masiv pořádný kus žuly, s okolními horami, chránícími naší malou kotlinu. Pokud to ale pochopí i jiní, budeme se s tím muset smířit.
Odpovědět
MM

Milan Milan

31.10.2017 20:29
OSN a podepsané státy se zavázali k něčemu no co absolutně nemají vliv. A odklon USA od nesmyslných a velikášských plánů zelených a spřízněných vlád ovlivňovat chod a procesy zeměkoule je naprosto v pořádku a zdůrazňuje pochopení nesmyslnosti bojovat s něčím co stejně neovlivní.....Vždyť konkrétně u nás je jediným výsledkem snaha vlády o čerpání dotací na solární enrgie, tepelná čerpadla nebo nuceně zvýšená spotřeba domácností,vnucením obměny kotlů, spotřebičů, revizí nesmyslně drahé prý ekologičtější paliva např. peletky. A pak stačí jeden silnější vítr a pomalu polovina republiky netopí, nemá vodu, nesvítí a hledají se stará prý neekologická kamínka na půdě, a spouští se kýbl do studny. A co teprve až bude venku -20 a venku blackout.....
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

4.11.2017 08:18 Reaguje na Milan Milan
OSN a podepsané státy by ale měly mít vliv na průmysl, energetiku, zemědělství a jeho legislativní rámec...
Nebo je lidstvo nějakým procesem Zeměkoule, jenž lidé prostě neovlivní? ;)
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

1.11.2017 13:23
Zásadní problém je, že právě organizace, které si na téma klimatu a snížení emisí dávají patent, prosazují absolutně nefunkční směry a proti reálným bojují. Zatímco francouzská, švédská či švýcarská elektroenergetika má minimum emisí nejen CO2, téměř nevyužívá uhlí a i plynu spotřebuje málo, německá je jednou z těch nejšpinavějších. Přesto zelené organizace úspěšně bojují za to, aby se ty zmiňované, ve kterých už dekarbonizace nastala, přeměnily na německý model a znovu své emise CO2 zvýšily. A Německo následovaly a jeho hodně velkou emisní stopu v elektroenergetice převzaly i všechny ostatní státy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.11.2017 13:34
Za minulého režimu se to závazky jen hemžilo a dokonce všechny byly splněny (nesetkal jsem se, že by se někdy mluvilo o nesplněném závazku). Přesto ta společnost nefungovala. Naopak společnosti s tržními ekonomikami docela fungují i přesto, že je trh soustavně ničen dotačními programy (ten trh je ale robustní nástroj). Proč jej tedy nevyužít k ochraně planety tím, že v něm odstraníme co nejvíce negativních externalit zpoplatněním. Konkrétně by se významně zpoplatnila těžba fosilního uhlíku a zpoplatnění by se automaticky promítlo až do cen finálních produktů a služeb. Vznikl by přirozený tlak na nízkouklíkovou ekonomiku. Pařížský tyjátr a podobné následné akce by nebyly potřeba.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

5.11.2017 08:54 Reaguje na Jiří Svoboda
problém je, že také nabízíte řešení sociálně inženýrským způsobem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.11.2017 18:51 Reaguje na Vladimír Hošek
Co je na zavedení uhlíkové daně sociálně inženýrského? Trh s minimem negativních externalit se mi jeví jako opravdu volný a spravedlivý. Pouze nalepit nálepku není příliš konstruktivní diskuse.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist