https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osoblaha-ma-zaplatit-pokutu-za-chybny-orez-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec Osoblaha má zaplatit pokutu za chybný ořez stromů

4.3.2019 12:51 | OSTRAVA (ČTK)
"Jako přitěžující okolnost inspektoři vyhodnotili, že se nezákonného kácení dopustil subjekt veřejné správy, který má být ostatním vzorem v dodržování právních předpisů," míní Karel Kozubek z ČIŽP.
"Jako přitěžující okolnost inspektoři vyhodnotili, že se nezákonného kácení dopustil subjekt veřejné správy, který má být ostatním vzorem v dodržování právních předpisů," míní Karel Kozubek z ČIŽP.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká inspekce životního prostředí
Obec Osoblaha na Bruntálsku dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100.000 korun, protože podle inspekce škodlivě ořezala 19 stromů a další dva vykácela bez povolení. Obec tak porušila zákon o ochraně přírody a krajiny. ČTK to dnes sdělila zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová. Podle starosty Antonína Rouse (SNK Nový impuls 2018) se obec jen snažila zajistit bezpečnost místních.
 

Inspektoři loni zjistili, že bylo ořezáno 18 jírovců a jeden trnovník akát v blízkosti kempu a koupaliště. Některé stromy měly podle Jandové zcela odřezánu korunu a z dalších korun zůstala jen torza.

"Radikálním nešetrným zásahem byly stromy podstatně oslabeny, což jim zkrátilo délku života. Výrazně se snížila jejich schopnost tlumit teplotní a vlhkostní extrémy, odrážet sluneční paprsky, produkovat kyslík a zachycovat prachové částice. Velké řezné rány navíc s sebou nesou zvýšené riziko průniku infekcí," řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava Karel Kozubek.

Bez povolení byly v obci pokáceny dva vzrostlé smrky. "Jako přitěžující okolnost inspektoři vyhodnotili, že se nezákonného kácení dopustil subjekt veřejné správy, který má být ostatním vzorem v dodržování právních předpisů," míní Kozubek.

Obec se proti rozhodnutí odvolala, ale ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo. Sankce je tak pravomocná. "My to vnímáme z toho pohledu, že jsme je ořezali, proto aby větve nepadaly na lidi a na auta, které pod tím mají. Stromy rostou dál," uvedl starosta, který vyměřenou pokutu považuje za nepřiměřeně vysokou.

ČIŽP minulý týden informovala, že za špatný ořez stromů pokutovala i ostravský obvod Poruba. Rovněž mu vyměřila pokutu 100.000 korun, a to za údajně nešetrný zásah u 19 javorů. Pokuta je pravomocná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

4.3.2019 14:02
Obec dostala pokutu - to je jako kdo, ta obec? Tady chybí osobní přímá zodpovědnost, jako nebyla ta pověstná pohádková sůl. To by se vyřešilo dnešních problémů, co tu způsobili ti darmošlapi. Jenom chtít ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist