https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osobnosti-roku-casopisu-time-je-aktivistka-greta-thunbergova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osobností roku časopisu Time je aktivistka Greta Thunbergová

12.12.2019 00:17 | WASHINGTON (ČTK)
Osobností roku, kterou každoročně vybírá časopis Time, se letos stala švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová.
Osobností roku, kterou každoročně vybírá časopis Time, se letos stala švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TIME
Osobností roku, kterou každoročně vybírá časopis Time, se letos stala švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týdeník. V užším výběru studentka porazila mimo jiné amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfku Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou či prodemokratické demonstranty z Hongkongu.
 

Thunbergová, která v lednu oslaví sedmnácté narozeniny, inspirovala vznik světového studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). To se snaží demonstracemi přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Pozoruhodnou osobností se Thunbergová stala poté, co loni v létě ve Stockholmu začala chodit demonstrovat před švédský parlament s transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i z dalších států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Titul osobnost roku časopis Time uděluje od roku 1927 a oceňuje jím lidi, kteří ať už v dobrém nebo ve zlém stáli za nejvlivnějšími událostmi roku. Loni magazín ocenil několik novinářů, kteří statečně hájili pravdu. O titul se podělili zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters a novináři amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci loni zabil střelec pět lidí.

Předloni například ocenil časopis Time lidi, kteří "prolomili mlčení" a postavili se veřejně proti sexuálnímu zneužívání, tedy ocenil tak i hnutí #MeToo. V roce 2016 se jeho osobností roku stal americký prezident Donald Trump a před tím německá kancléřka Angela Merkelová.

V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát - v letech 1939 a 1942.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist