https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-pokracuje-v-osetrovani-stromu-proti-klinence-jirovcove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava pokračuje v ošetřování stromů proti klíněnce jírovcové

28.4.2021 00:59 | OSTRAVA (ČTK)
Vybrány byly stromy na území celého města. Ilustrační foto
Vybrány byly stromy na území celého města. Ilustrační foto
Ostrava pokračuje v boji proti klíněnce jírovcové. Do konce července ošetří injektáží účinné látky 1556 stromů. Město za aplikaci zaplatí zhruba dva miliony korun, sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.
 

"Aplikaci ochranné látky formou takzvané mikroinjektáže jsme vyzkoušeli poprvé v roce 2017. Nezávislé hodnocení o rok později prokázalo, že použitá technologie byla pro kaštany v našem městě účinná.U ošetřených stromů nezačaly předčasně opadávat listy, jako se to stalo u těch neošetřených, ani jim neprosychaly koruny. Protože se pro lepší ochranu stromů doporučuje ošetření provádět víckrát, rozhodli jsme se opatření zopakovat," řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Mluvčí připomněla, že směs účinných látek se pod tlakem aplikuje do připravených vývrtů. Směs se pak dostane do všech částí stromu. "Směs stromy nijak neohrožuje, naopak je chrání před klíněnkou jírovcovou, která dlouhodobě napadá vzrostlé kaštany po celém území města, ale i před houbovým patogenem Guignardia aesculi projevujícím se hnědou skvrnitostí listů. Ošetření je účinné zhruba dva roky, poté je třeba ho zopakovat," doplnila mluvčí. Ošetření se kvůli hmyzu nebude provádět v době, kdy stromy pokvetou.

Vybrány byly stromy na území celého města. K nejvýznamnějším lokalitám patří například jírovcový park na ulici Slovenská, sad Jožky Jabůrkové, jírovcové aleje v Komenského sadech nebo na ulici Výstavní. "Housenky klíněnky jírovcové požírají listy, které pak hnědnou, usychají a předčasně opadávají, stromy tak slábnou, nevypadají hezky a neplní ve městě své funkce. Jírovce jsou přitom zastoupeny v populaci vzrostlých stromů v Ostravě ve významném podílu, jejich ochrana proti škůdcům je proto velmi důležitá," uvedla Šebestová.

Během vyhodnocování účinnosti technologie v roce 2018 se u každého ošetřeného stromu sbíraly i dendrometrické údaje jako výška stromu, výška spodního okraje koruny, průměr kmene a koruny, fyziologické stáří a podobně. S fotodokumentací a hodnocením zdravotního stavu, vitality, stability a perspektivy každého stromu se zanesly do veřejně přístupného portálu www.stromypodkontrolou.cz. Pořízené údaje sloužily zároveň jako podklad pro přípravu letošního ošetření.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.4.2021 05:55
Ano, je to v souladu boje s.... něčím. Lidé bojují. S viry, s divokými zvířaty, s jinými lidmi. Ale kdo nám dává právo zasahovat?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 07:02 Reaguje na Katka Pazderů
Takže kdybyste onemocněla nějakou vážnou chorobou, která může být smrtelná, určitě byste řekla lékaři, aby nezasahoval a nechal věcem volný průběh.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 07:13
V našem městě "řádí" klíněnka minimálně dvacet let, všechny stromy jinak vypadají zdravě, jen listí "předčasně" schne. Na klíněnce se živí zejména modřinky, které zevrubně prohlížejí napadené listy. Jelikož je napadení každoroční a stromy viditelně netrpí, nezdá se, že by lidské zásahy (injektáží) byly nezbytné.
Odpovědět
va

vaber

28.4.2021 09:09
nikdy jsem listy kaštanů neprohlížel ,ale z dálky se mi zdálo že listy schnou všechny a rovnoměrně a jsou neporušené,
vyhodnocování účinnosti technologie vidí jen na cíl ,to je zničení nákazy ,ale obvykle nikdo nehledá další vedlejší účinky na jiné druhy rostlin a živočichů
Odpovědět
LR

Lubomír Ryšavý

28.4.2021 09:10
Mám na zahradě mohutný kaštan a v osadě Jeremenko ve Vítkovicích je jich na desítky. Každý rok bojujeme s tím, že nám od konce července začnou kaštany opadávat. Moc by jsme uvítali pomoc a dokonce si to i rádi zaplatili. Máte někdo kontakt na firmu která to realizuje?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 09:39 Reaguje na Lubomír Ryšavý
Zkuste obecní úřad ve Vítkovicích. Určitě tam mají kontakt na firmu, která to provádí.
Odpovědět
LR

Lubomír Ryšavý

28.4.2021 12:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nemají, odkázali mě na město, to zase zajímalo čí je to pozemek a prý dají vědět ale firmu neprozradili
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 12:52 Reaguje na Lubomír Ryšavý
Zkuste tohle:
https://www.safetrees.cz/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist