https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-zachranuje-siky-vietnamske-stado-bude-v-cine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo zachraňuje siky vietnamské, stádo bude v Číně

9.5.2019 00:30 (ČTK)
Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej chov na farmách a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody, tentokrát v jižní Číně. / Ilustrační foto
Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej chov na farmách a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody, tentokrát v jižní Číně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Odborníci ostravské zoologické zahrady se podílejí na záchraně siky vietnamského, který je ve volné přírodě již zcela vyhubený. Stádo těchto jelenů by mělo být obnoveno v Číně. Je možné, že jeho součástí budou i kusy odchované v ostravské zahradě. V úterý to řekla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.
 

Sika vietnamský je poddruh jinak běžného jelena siky. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. "Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej chov na farmách a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody, tentokrát v jižní Číně. Na tomto projektu se aktivně podílejí odborníci ze Zoo Ostrava, kteří využívají zkušenosti vlastního chovu.

V nejbližších týdnech se mají odborníci z několika zemí opět setkat a projekt vzniku stáda společně řešit. Podle Novákové je možné, že kromě samotných zkušeností se ostravští chovatelé do projektu zapojí i převozem konkrétních zvířat. "Je možné, že se to bude týkat současného stáda, popřípadě zvířat, která u nás přijdou na svět," dodala.

V Ostravě žije početné stádo těchto jelenů. Jsou v něm i čtyři letošní mláďata - dva samečci a dvě samičky. Všechna se narodila v dubnu. "Je to skvělá příležitost přijít se podívat na tento v přírodě již vyhubený poddruh jelena," dodala mluvčí.

Ostravské stádo čítá 13 zvířat, přičemž tři samice z loňského roku pocestují v nejbližší době do Zoo Hamburk v Německu. O jejich přesunu stejně jako i o přesunu dalších siků se rozhodlo právě v Ostravě. Zoo Ostrava totiž vede také Světovou plemennou knihu siků vietnamských a řídí Evropský záchovný program.

Z knihy je podle Novákové zřejmé, že zatímco v Evropě populace siků vietnamských roste, v Severní Americe pomalu zaniká. "V USA je situace kritická. Tamní populace stagnuje a s výjimkou San Diega se ani nemnoží. Populace v USA tedy zřejmě brzy zanikne," řekl pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

5.6.2019 12:41
No vida, číňané mají zájem o siky, jsou totiž pro lesy vhodnější, než těžší typy jelena. Neokusují tolik stromky, zejména kůru. To naši koumáci pavědci by raději siku u nás vyhubili, a už pro to byla přijata opatření.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist