https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otevreni-anglicko-environmentalni-skoly-na-sumatre-je-krokem-k-ochrane-ohrozenych-outlonu-a-dalsich-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody otevřeli na Sumatře anglicko-environmentální školu. Má přispět k ochraně outloňů

2.9.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kukang je indonéský název chráněného druhu poloopice outloně váhavého. Cílem záchranného programu je ochrana tohoto druhu v Indonésii, se zaměřením na oblast severní Sumatry. Tyto poloopice jsou v Indonésii nejvíce ohrožovány nelegálním obchodem, kdy jsou prodávány převážně jako domácí “mazlíčci“. / Na obrázku je outloň váhavý v rehabilitačním procesu The Kukang Rescue Programu.
Kukang je indonéský název chráněného druhu poloopice outloně váhavého. Cílem záchranného programu je ochrana tohoto druhu v Indonésii, se zaměřením na oblast severní Sumatry. Tyto poloopice jsou v Indonésii nejvíce ohrožovány nelegálním obchodem, kdy jsou prodávány převážně jako domácí “mazlíčci“. / Na obrázku je outloň váhavý v rehabilitačním procesu The Kukang Rescue Programu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lucie Čižmářová / The Kukang Rescue Program
Česká nezisková organizace The Kukang Rescue Program založila na indonéském ostrově Sumatra anglicko-environmentální školu s výukou zdarma pro děti z vesnice Bandar Baru. Provoz této školy a vzdělávání nové generace místních obyvatel je jedním z kriticky důležitých kroků pro zvýšení osvěty o ilegálním obchodu s outloni a dalšími ohroženými zvířaty a nutnosti ochrany přírody. Informovala o tom Kateřina Holubová, tisková mluvčí The Kukang Rescue Program.
 

O anglicko-environmentální škole na Sumatře

Ve vesnici Bandar Baru organizace v minulých dvou letech vystavěla první specializované záchranné a rehabilitační centrum pro outloně na Sumatře. To umožňuje rehabilitovat outloně zabavené indonéskými úřady z černých trhů se zvířaty či ze zajetí u koncových majitelů s cílem jejich navrácení do volné přírody. Ačkoliv jsou tyto ohrožené poloopice chráněné indonéským zákonem a obchod s nimi či jejich držení je protizákonné, poptávka po nich jakožto domácích mazlíčcích pohání jejich lov a ilegální obchod.

Založení školy, kde se děti učí kromě angličtiny i o přírodě, zvířatech a jejich ochraně, bylo logickým nástrojem zvyšování osvěty o ilegálním obchodu s outloni a dalšími zvířaty a jeho potírání. “Vzdělávání dětí je velmi důležitou součástí ochrany přírody, jelikož právě ony budou jednou rozhodovat o přístupu budoucí generace k ochraně přírody,“ vysvětluje František Příbrský, vedoucí záchranného programu Kukang.

Anglicko-environmentální škola pro děti na Sumatře.
Anglicko-environmentální škola pro děti na Sumatře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lucie Čižmářová / The Kukang Rescue Program

Děti tuto školu navštěvují třikrát týdně, konkrétně v úterý, ve čtvrtek a v pátek odpoledne. Výuka probíhá pod dohledem tří indonéských učitelek a pro děti je zcela zdarma. “Součástí pravidelných lekcí angličtiny je také environmentální výuka, děti se však mohou o fungování přírody dozvědět více i z knih o zvířatech, rostlinách a přírodě jako celku. Indonésky psané knihy byly škole věnovány českou neziskovou organizací Green-books a anglické přírodovědné knihy darovala škola The Prague British School. Některé děti takovéto knihy viděly poprvé v životě a z jejich reakcí bylo vidět jejich nadšení,“ popisuje František Příbrský.

Tato anglicko-environmentální škola může fungovat hlavně díky podpoře ze Zoo Liberec. Hlavními partnery záchranného programu Kukang jsou pak další dvě přední české zoologické zahrady, Zoo Ostrava a Zoo Olomouc, jež takto naplňují jedno z moderních poslání zoologických zahrad, kterým je ochrana přírody přímo v místě výskytu divokých zvířat, tzv. in-situ. Reportáž o záchranném programu Kukang se záběry z anglicko-environmentální školy je možné zhlédnout zde.


Outloň váhavý

Outloň váhavý žije na indonéském ostrově Sumatra, v Malajsii, Thajsku a Singapuru. Má vynikající zrak a na lov se vydává výhradně v noci. Vidí jen černobíle, což je důsledek přizpůsobení se životu ve tmě. Odraz světla z jeho očí je v noci viditelný na několik stovek metrů, díky čemuž jeho oči vypadají, jako by svítily. Dosahuje výšky kolem 30 cm a váží přes půl kilogramu. Zbarvení obličejových znaků tvoří typickou outloní masku lišící se podle druhu, podle které poznáme daného jedince po celý život. Pojídá rostlinnou pryskyřici, bezobratlé živočichy i menší obratlovce a dokáže strávit i toxické plody různých rostlin. Jeho žlázy produkují žlutavý sekret, který obsahuje toxin. Outloni jsou tak jedinými jedovatými primáty na světě.


O kampaních The Kukang Rescue Program

Outloň váhavý u majitele v malé ptačí kleci u silnice. Odtud byl zabaven a přemístěn do Kukang Rescue Programu.
Outloň váhavý u majitele v malé ptačí kleci u silnice. Odtud byl zabaven a přemístěn do Kukang Rescue Programu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lucie Čižmářová / The Kukang Rescue Program

Kukang je indonéský název chráněného druhu poloopice outloně váhavého. Cílem záchranného programu je ochrana tohoto druhu v Indonésii, se zaměřením na oblast severní Sumatry, kde se tento druh přirozeně vyskytuje. Outloni jsou v Indonésii nejvíce ohrožovány nelegálním obchodem, kdy jsou prodávány převážně jako domácí “mazlíčci“. The Kukang Rescue Program řídí v Indonésii skupina Čechů společně s Indonésany. Záměrem programu je oslabení nelegálního obchodu s chráněným a ohroženým outloněm váhavým v regionu Severní Sumatra pomocí spolupráce s indonéskými úřady, umožnění efektivního vymáhání daných zákonů a pomocí osvětové činnosti. Češi se v Indonésii snaží minimalizovat fyzické i psychické utrpení jedinců v absolutně neodpovídajících podmínkách zvířecích trhů. Záchranný program by měl ztížit lovcům a pašerákům možnost volně prodávat outloně, rozšířit povědomí o ochraně outloňů mezi širokou veřejnost a zároveň zajistit odchyceným zvířatům odpovídající péči s cílem dostat poloopice zpátky do volné přírody.

Od roku 2016 na Sumatře probíhá osvětová kampaň nazvaná “Plán na ochranu outloňů v provincii severní Sumatra pomocí zvyšování podvědomí široké veřejnosti o ilegálním obchodu se zvířaty.“ Náplní osvětové činnosti v roce 2016 byly hlavně přednášky na školách v okolí záchranného a rehabilitačního centra, osvětové akce na veřejných místech, práce s farmáři žijícími na hranicích lesů a zahrnut byl také trénink indonéských zaměstnanců. Plánuje se rovněž výstavba vzdělávací části na pozemku rehabilitačního centra, v němž budou probíhat semináře a ukázky zvířat, která prošla “péčí“ lovců a už nejsou schopná návratu do volné přírody. Často se totiž stává, že outloňům určeným pro prodej do domácností obchodníci vytrhají všechny zuby, aby nemohli pokousat své nové majitele a aby se tak stali “vhodnějšími mazlíčky“. Stresovaná zvířata tak často podléhají následným infekcím. Cílem osvěty je ukázat, že divoká zvířata nejsou domácí mazlíčci, v zajetí trpí a patří do přírody. Další náplní práce česko-indonéského týmu je průzkum nelegálního obchodu s outloni.

Internetová kampaň "I Am Not Your Toy!" (v překladu "Nejsem tvoje hračka!“) je další aktivitou záchranného programu The Kukang Rescue Program. Tato celosvětová kampaň je zaměřena proti popularizaci outloňů jako domácích mazlíčků na internetu. K té dochází nejčastěji pomocí "roztomilých“ videí na serveru YouTube a sdílením na sociálních sítích. Profesorka Anna Nekaris dokázala, že tato videa mají přímý vliv na ilegální obchod s outloni. Cílem kampaně "I Am Not Your Toy!" je informovat lidi o reálném pozadí těchto videí. Prvním krokem kampaně bylo vytvoření krátkého videa, které můžete zhlédnout právě na serveru YouTube a na Facebooku. Toto video je na webových stránkách programu doplněno rozsáhlými informacemi včetně možností, co může každý z nás udělat, pokud sám zaznamená sdílení těchto “roztomilých“ videí, fotografií apod. Více informací o kampani najdete na webu, na youtube.com, nebo na facebooku.com.

Přečtěte si článek Nelegální obchod se zvířaty v Indonésii stále pokračuje


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist