https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otevreni-nove-expozice-pro-kone-prevalskeho-v-prazske-zoo-se-zucastnil-prezident-petr-pavel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otevření nové expozice pro koně Převalského v pražské zoo se zúčastnil prezident Petr Pavel

23.3.2024 18:48 | PRAHA (ČTK)
Koně Převalského chová Zoo Praha přes 90 let a hraje klíčovou roli v jeho návratu do mongolských stepí.
Koně Převalského chová Zoo Praha přes 90 let a hraje klíčovou roli v jeho návratu do mongolských stepí.
Foto | Oliver Le Que / Zoo Praha
V pražské zoo dnes slavnostně otevřeli novou mongolskou expozici Gobi pro koně Převalského. Akce se zúčastnil i prezident Petr Pavel a také ministr životního prostředí a turismu Mongolska Erdenbata Ulzíbata. Ti slavnostně s ředitelem zoologické zahrady Miroslavem Bobkem přestřihli pásku nové expozice. Na zahájení mimo jiné vystoupil například tradiční mongolský muzikální sbor. Na slavnostní zahájení dorazily desítky návštěvníků.
 

"Vzpomínám si, jak jsem před 60 lety byl tady se svým tátou, který mi vykládal o koni Převalském jako o unikátu, jehož příběh se váže k tehdejšímu Československu. Samozřejmě jsem tomu tehdy jako dítě moc pozornosti nevěnoval. Nicméně dnes, když se na to dívám zpětně, tak jestli je Česká republika v něčem opravdu světovou velmocí, tak je to právě kůň Převalský," řekl ve svém projevu prezident. Na slavnostním zahájení promluvil také primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti) a mongolský ministr.

Slavnostní přestřižení pásky před novou mongolskou expozicí Gobi. Zleva ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, prezident České republiky Petr Pavel a ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden Bat-Ulzii.
Slavnostní přestřižení pásky před novou mongolskou expozicí Gobi. Zleva ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, prezident České republiky Petr Pavel a ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden Bat-Ulzii.
Foto | Václav Šilha / Zoo Praha

Kůň Převalského z přírody vymizel koncem 60. let minulého století, v lidské péči ale byla stabilně rostoucí populace, která umožnila návrat druhu nejprve do Číny a pak do Mongolska. Na něm se podílela i Zoo Praha devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019. Do Mongolska pražská zoo v projektu Návrat divokých koní zatím přepravila 38 koní. Kůň Převalský je jediným divokým druhem koně, který přežil do současnosti. Pražská zoo je jednou z institucí, která se o jeho záchranu zasloužila. Od roku 1959 pro ně vede Mezinárodní plemennou knihu.

Nová expozice koně Převalského, kteří se do trojského areálu vrací po třech letech, leží v prostoru mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora, kde zahrada měla výběh s koňmi už v minulosti. Stavební práce začaly předloni v říjnu, v době stavby bylo možné koně spatřit pouze na pražských Dívčích hradech. Za novou expozici včetně opravy vodojemu, který se v prostoru nachází, zahrada zaplatila zhruba 60 milionů korun.

Zoologická zahrada v Troji, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

24.3.2024 12:29
Paráda. A teď se pustit do expozice Arktida!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist