https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otresy-na-chebsku-sili-skody-ale-zatim-nezpusobuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otřesy na Chebsku sílí, škody ale zatím nezpůsobují

15.5.2018 00:18 (ČTK)
Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy nejsilnější otřesy dosáhly síly 4,6 stupně a už vznikaly trhliny ve zdech nebo se zhroutily komíny na domech. Poslední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně. / Ilustrační foto
Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy nejsilnější otřesy dosáhly síly 4,6 stupně a už vznikaly trhliny ve zdech nebo se zhroutily komíny na domech. Poslední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | aitoff / Pixabay
Zemětřesný roj na Chebsku neoslabuje. Naopak otřesy sílí. V noci na 14. května zatím asi nejsilnější letošní otřes dosáhl magnituda 3,1. Škody zatím ale lidé nehlásí, řekla Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.
 

Automatické detekční systémy dokonce naměřily sílu až 3,7 stupně. Údaje pak odborníci zpřesňují, sílu otřesu, který se vyskytnul v noci na 14. května, upravili na 3,1.

"I tak to byl silnější otřes než ten v sobotu," uvedla Doubravová. Jak řekla, i když lidé hlásí na stránkách geofyzikálního ústavu zaznamenaná zemětřesení, zatím neuvádějí žádné škody.

Epicentrum otřesů je v okolí Lubů u Chebu. "Otřesy jsou cítit a i mě v noci vzbudily. Škody na městském majetku zatím hlášeny nemáme. A pokud vznikla někomu škoda na soukromém majetku, bude to asi řešit s pojišťovnou," řekla včera starostka Lubů Anita Černíková (nez. za STAN).

Lidé v okolí, ale také až desítky kilometrů od epicentra pozorují charakteristické hřmění, ve skříních cinkají skleničky, neklidná jsou i domácí zvířata.

Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy nejsilnější otřesy dosáhly síly 4,6 stupně a už vznikaly trhliny ve zdech nebo se zhroutily komíny na domech. Poslední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně.

Nahromaděná energie se na Chebsku neuvolňuje ve formě jednorázových ničivých otřesů, ale formou zemětřesných rojů. Díky tomu se energie uvolní postupně a bez významnějších následků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist