https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otrokovice-chteji-u-dalnice-vysazet-stromy-a-kere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otrokovice chtějí u dálnice vysázet stromy a keře

11.2.2023 00:07 | OTROKOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Lubomirkin / Unsplash
Otrokovice na Zlínsku chtějí vysadit dvě desítky ovocných i neovocných stromů a asi tři stovky keřů. Mohly by lemovat dálnici a polní cestu na Horním Středu, zajistí lepší odclonění zástavby od dálnice a zvýší podíl stromů v území, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Vaculová.
 

Zeleň by měla být podél komunikace D55 v Hložkově ulici. "Je zpracována projektová studie na výsadbu zeleně, která počítá s pestrou škálou ovocných i neovocných stromů a keřů. Podél dálnice se budou střídat například javory, lípy, duby, jasany, jeřáby i břízy. Doplněny budou o křoviny, mezi kterými najdeme třeba lísku, hloh, šípkovou růži a jiné. S ovocnými stromy projekt počítá podél navazující polní cesty. Ve výsadbě se objeví staré odrůdy jabloně, hrušně, slivoně a další," uvedla starostka Hana Večerková (ANO).

Lokalita je zatravněná, vede tam polní cesta, která bude zachována. "Dále navazují pole a keřový lem podél D55. Přesto, že se jedná o výsadbu v extravilánu, ztěžovalo vytyčení míst pro výsadbu umístění inženýrských sítí a jejich ochranná pásma," uvedla mluvčí. Město čeká s projektem na vhodný dotační program, počítá s ním letos.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SM

Stanislav Mudra

12.2.2023 19:02
20 stromů a 300 keřů, tak to klobouk dolů :-)
Ani bych nechtěl vidět co to bude stát - strom 300Kč ovocný, 120Kč neovocný, keř 65Kč
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

19.2.2023 16:52 Reaguje na Stanislav Mudra
Podívejte se do ceníků prodejců dřevin, a možná, že budete překvapen, kolik ty dřeviny stojí. Dají se sice sázet dvouleté sazenice, za nějakou desítku korun, ale ty hraboši zlikvidují během několika měsíců. Do větších se už tolik nepustí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist