https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oxfam-nejbohatsi-setina-lidi-zodpovida-za-tolik-emisi-jako-nejchudsich-66-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oxfam: Nejbohatší setina lidí zodpovídá za tolik emisí jako nejchudších 66 procent

21.11.2023 01:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejbohatší jedno procento lidstva je zodpovědné za tolik uhlíkových emisí jako nejchudší dvě třetiny obyvatel planety, naznačuje analýza mezinárodní charitativní organizace Oxfam, na níž upozorňuje deník The Guardian. Na "elitu ve znečišťování" podle ní v roce 2019 připadalo 16 procent globálních emisí oxidu uhličitého.
 

Analýza pracuje s daty za rok 2019, protože je podle autorů tím nejaktuálnějším s dostatečně podrobnými záznamy. Nejbohatší setinu lidstva tvořilo 77 milionů lidí, kteří vydělávají přes 140 000 dolarů ročně (asi 3,1 milionu Kč), včetně milionářů a miliardářů.

"Zpráva Oxfam ukazuje, že zatímco nejbohatší jedno procento má sklon vést od klimatu izolované, klimatizované životy, jejich emise - více než 5,9 miliardy tun oxidu uhličitého za rok 2019 - způsobují obrovské utrpení," píše The Guardian. Uvedené množství vyprodukovaného skleníkového plynu je výrazně vyšší než emise celé Evropské unie ve stejném roce.

The Guardian novou analýzu označuje za dosud nejpodrobnější studii "globální klimatické nerovnosti". Je součástí několikaměsíční spolupráce britského deníku s Oxfam, výzkumným ústavem Stockholm Environment Institute a dalšími odborníky. Výsledky list publikoval deset dní před začátkem letošní klimatické konference OSN, která se bude věnovat také otázce "klimatické spravedlnosti", neboli spolupráci mezi bohatými a rozvojovými zeměmi při přechodu na nízkoemisní ekonomiku a zmírňování dopadu klimatických změn.

Vypouštění uhlíkových emisí, k němuž dochází zejména při spalování fosilních paliv, pohání takzvaný skleníkový efekt, který otepluje světové klima a mění životní prostředí po celé planetě. Podle expertů jsou důsledkem častější a intenzivnější extrémy počasí, jako jsou například vlny veder.

"Utrpení podle výzkumu padá nepoměrně na lidi, kteří žijí v chudobě... Tyto skupiny častěji nemají úspory, pojištění nebo sociální podporu, což je ponechává ekonomicky i fyzicky více ohrožené záplavami, suchem, vlnami veder nebo lesními požáry," uvádí The Guardian.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.11.2023 06:37
Zodpovídá ?
Produkuje !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.11.2023 07:23
A to ty "osvícené" ilumináty, co hýbou demokraciemi ani neznáme.
Odpovědět
va

vaber

21.11.2023 09:00
až přijde ta krize,chudí vychcípají, bohatí přežijí v bunkrech a až vylezou, kdo bude makat ,
budou si muset navéct modráky a naplivnout si ruce a makat ,to bude srandovní svět
Odpovědět
ig

21.11.2023 12:58 Reaguje na vaber
Znám už od studií několik lidí kteří by dnes mohli být označení za bohaté a ti by s tím jistě neměli problém. Byli vždy zvyklí pracovat tak intenzivně, že s nimi skoro nikdo nebyl schopný držet krok. Jistě by se nezhroutili kdyby museli vzít do ruky pilu a krumpáč, naopak myslím, že by si v tom rychle našli systém a vyhmátli to podstatné jako to dělali vždycky a zase by patřili k těm nejvýkonnějším.
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.11.2023 09:05
Bodejť by se uhlíkové emise neemitovaly ostošest, když se dá na LNG tak dobře zbohatnout, nyní i díky užitečným idiotům, kteří toto ekologické zvěrstvo našimi penězi podporují.
Odpovědět
sv

sv

21.11.2023 09:31 Reaguje na pepa knotek
Bodejť by zelení tak neprosperovali, když jim místní magoři sežerou každou kravinu (včetně té o škodlivosti lng) tváříce se při tom jako velcí odpůrci zelených nesmyslů.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.11.2023 11:02
Nejhorší jsou nomádi. Sice neprodukují žádné emise, ale svými stády zničí neskutečné plochy, na které se vzápětí rozšiřuje poušť.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.11.2023 11:48
Tak to holt chodí, když jsou emise uhlíku ze spalování fosilních paliv skoro zadarmo...
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.11.2023 01:26 Reaguje na Jiří Svoboda
A i nadále budou. Jen na jednom zaostalém asijském poloostrově (zvaném Evropa) budou s podobnými hloupostmi lidé masochisticky blbnout.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.11.2023 01:28
Takže kdyby nejchudších 66% zmizelo, zbylo by na bohaté mnohem víc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist