https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ozbrojene-konflikty-podle-vedcu-mohou-souviset-i-s-klimatem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozbrojené konflikty podle vědců mohou souviset i s klimatem

28.7.2016 12:23 | PRAHA (ČTK)
Autoři vědeckého článku uvádějí, že i když nejsou důkazy toho, že klimatické katastrofy vyvolávají války přímo, mohou k nim v oblastech, kde konflikty hrozí, přispět. Ilustrační foto.
Autoři vědeckého článku uvádějí, že i když nejsou důkazy toho, že klimatické katastrofy vyvolávají války přímo, mohou k nim v oblastech, kde konflikty hrozí, přispět. Ilustrační foto.
Až 23 procent konfliktů, které vznikly v letech 1980 až 2010 v etnicky roztříštěných zemích, je vázáno také na klimatické změny. Vyplývá to ze studie zveřejněné v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Hnutí DUHA a Greenpeace dnes na vědeckou studii reagovaly společným tiskovým prohlášením, podle kterého by tyto skutečnosti měla česká vláda vzít v úvahu.
 

Autoři vědeckého článku uvádějí, že i když nejsou důkazy toho, že klimatické katastrofy vyvolávají války přímo, mohou k nim v oblastech, kde konflikty hrozí, přispět.

Studie také prokázala, že devět procent ozbrojených konfliktů v uvedeném období vzniklo v oblastech postižených vlnami horka nebo sucha.

Obojí je projev globálního oteplování, které se připisuje emisím takzvaných skleníkových plynů pocházejících z lidské činnosti. Nejničivější dopady se projevují v chudých rozvojových zemích. V bohatších a vyspělých společnostech pak nepřímo například příchodem uprchlíků, kteří utíkají právě před ozbrojenými konflikty.

Hnutí DUHA a Greenpeace konstatují, že hlavní podíl na současné proměně podnebí má dlouhodobé spalování fosilních paliv ve vyspělých státech světa. Politika české vlády "sice potvrzuje odklon ČR od uhlí a závazek přijmout klíčový antifosilní zákon, ale zatím zásadně selhává ve finanční pomoci rozvojovým zemím na zvládání změny klimatu, tedy právě v tom, co je nutné i pro prevenci válečných konfliktů a nuceného odchodu lidí z domovů", uvádí se v tiskovém prohlášení.

Přečtěte si článek Vědci očekávají klimatický exodus. Pekelné vedro vyžene obyvatele Afriky a Středního východu

Upozorňuje se v něm také na to, že ČR se má podle závěrů klimatické konference OSN z roku 2010 podílet od roku 2020 ročně deseti miliardami korun na omezování klimatických změn. Schválila však pouze 1,8 miliardy a na nátlak ministerstva financí až od roku 2030.

Obě organizace se domnívají, že by vláda s ohledem na vědecké poznatky měla svou pozici změnit a stanovit novou částku i termín. O to více, má-li naplnit vlastní slib o tom, že je třeba pomáhat uprchlíkům v zemi jejich původu. Zpráva navrhuje nabídnout pomoc deseti miliard korun od roku 2020.

Ochránci životního prostředí z obou organizací také uvádějí, že vládní program spoléhá na výstavbu nových jaderných reaktorů, které zatíží rozpočet státu i spotřebitelů a ohrozí energetickou bezpečnost ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist