https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palava-na-breclavsku-ma-novou-prirodni-pamatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pálava na Břeclavsku má novou přírodní památku, bývalé vojenské cvičiště

9.8.2016 09:50 | MIKULOV (ČTK)
Působením armády vzniklo na bývalých polích různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále živočichů. Počínaje druhy, které potřebují jen holou i spoře zarostlou půdu, až po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami
Působením armády vzniklo na bývalých polích různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále živočichů. Počínaje druhy, které potřebují jen holou i spoře zarostlou půdu, až po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Chráněná krajinná oblast (CHKO) Pálava na Břeclavsku má novou přírodní památku, stalo se jí bývalé vojenské cvičiště. V lokalitě žije na 40 druhů zvláště chráněných živočichů, především bezobratlých, uvedl vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.
 

Nová padesátihektarová přírodní památka "Na cvičišti" leží asi dva kilometry severovýchodně od Mikulova. Podle Kmeta za svoji pestrost vděčí právě tomu, že jde o bývalé vojenské cvičiště. Jak uvedl, působením armády vzniklo na bývalých polích různorodé prostředí, které poskytovalo vhodné podmínky celé škále živočichů. Počínaje druhy, které potřebují jen holou či spoře zarostlou půdu, až po ty, které preferují travnatou krajinu s roztroušenými křovinami.

"Chceme, aby se zde nadále udrželo co možná nejrozmanitější prostředí. V severní části plochy proto budeme vyřezávat náletové dřeviny, někde jsme už začali s pastvou ovcí a koz, které pomáhají udržovat zdejší trávníky," uvedl Kmet.

V lokalitě mimo jiné žije pravděpodobně největší populace celoevropsky chráněného nočního motýla bourovce trnkového. Vyskytuje se tam také na čtyřicet druhů ptáků, třeba dudek chocholatý, který má v sousedním Milovickém lese nejbohatší hnízdní populaci v ČR a lokalitu "Na cvičišti" využívá jako bohatou potravní nabídku.

Kategorie přírodní památka v české legislativě představuje jednu z forem územní ochrany menších, člověkem ovlivněných území. Přístup do ní není ze zákona nijak omezený.

CHKO Pálava má rozlohu zhruba 83 kilometrů čtverečních, vyhlášena byla v roce 1976. Ceněné jsou v ní především biotopy druhově bohatých skalních, drnových a lučních stepí a lesostepí, také teplomilných doubrav a suťových lesů vyvinutých na vápencových kopcích Pavlovských vrchů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist