https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pamatna-borovice-u-jemnice-ma-pripominat-nesmyslnost-valek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Památná borovice u Jemnice má připomínat nesmyslnost válek

26.9.2021 01:35 | JEMNICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U Jemnice na Třebíčsku vysadili památnou borovici. Má být mementem nesmyslnosti válek. Nahradila strom, který na stejném místě rostl od roku 1968, ale uschl. Vysazená je v místech, kde byli údajně na konci třicetileté války pobiti švédští vojáci. Je to symbolické připomenutí války, nikoli švédského dobývání, ale nesmyslnosti válek všeobecně, řekl předseda Muzejního spolku Jemnice Antonín Podrázký.
 

Už borovice vysazená v roce 1968 nahradila původní strom, který dal lokalitě jižně od města i název. "Odjakživa se tady říká U borovice, dřív se odtud také čerpala voda pro Jemnici a je to také místo zaniklé vesnice, které se říkalo Jemničky," řekl Podrázký. Záznamy, kdy byla zasazena původní borovice nebo zda byla jen pozůstatkem původního lesíku, podle něho neexistují.

Podle tradice přežil bitku z roku 1645 jediný švédský voják. Léčil se ve špitále svaté Alžběty na předměstí Podolí. Později se v Jemnici oženil.

Ústně předávanou pověst se ale nepodařilo doložit ani přes snahy odhalit někde v Jemnici hromadný hrob švédských vojáků. Švédští vojáci ale skutečně krajem táhli, obsadili Jihlavu a mířili na Moravské Budějovice vzdálené od Jemnice asi 20 kilometrů.

V roce 1968 se na slavnostním vysazení borovice sešly davy lidí. Podle Jany Jánské z jemnického muzejního spolku se tehdy výsadba změnila až v manifest uvolněných společenských poměrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.9.2021 12:13
Já teda moc botanik nejsem, ale na obrázku je větvička smrku Picea pungens,neboli smrku pichlavého. Vzhledem k tomu, že článek je o borovici, je to jakési divné. Nešlo by s tím něco udělat?
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.9.2021 19:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Holt se už i sem přenesla zvyklost nazývaná "ilustrační foto".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.9.2021 22:22 Reaguje na Viktor Šedivý
Takže až tady bude publikován článek popisující život krkavců, jako ilustrační foto můžeme čekat třeba Aru araraunu?
Odpovědět
va

vaber

27.9.2021 08:00
nesmyslnost válek a jejich přínos do celé historie lidstva,
nikdy není nic černé nebo bílé,
dnešní svět je nemocný, nejen životní prostředí na planetě ,ale i lidé, stačí si přečíst příspěvky v Ekolistu, kde by měla být rozumná debata ,ale člověk vidí i zde kolik nesnášenlivosti i nenávisti je mezi lidmi,
to žádný blahobyt nezastaví, naopak ještě to zhorší ,protože lidé potřebují jasný cíl, na který soustředí svoji snahu ,když jej nemají soustředí se na to, co jim nakukají v médiích a média jen lidi rozeštvávají proti sobě
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist