https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-chce-ke-skutkum-milosrdenstvi-pridat-i-peci-o-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež chce ke skutkům milosrdenství přidat i péči o přírodu

1.9.2016 14:21 | VATIKÁN (ČTK)
Dnešní návrh je podle Vatikánu logickým pokračováním loňské encykliky, která si vysloužila chválu ekologických aktivistů
Dnešní návrh je podle Vatikánu logickým pokračováním loňské encykliky, která si vysloužila chválu ekologických aktivistů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Papež František navrhl zařadit mezi tradiční křesťanské skutky milosrdenství také péči o životní prostředí. Církev dosud předepisuje věřícím konat sedm skutků tělesného a sedm duchovního milosrdenství, mezi nimiž jsou například sycení hladových, návštěva nemocných či trpělivé snášení křivd.
 

František svůj návrh zveřejnil v textu vydaném u příležitosti dnešního Světového dne modliteb za péči o stvoření, který katolická církev slaví od loňského roku. Papež tento den vyhlásil v návaznosti na svou encykliku Laudato si' (Pochválen buď), která se zabývá ochranou životního prostředí. Obyvatele planety v ní vyzval mimo jiné k odpovědnosti a země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

Dnešní návrh je podle Vatikánu logickým pokračováním loňské encykliky, která si vysloužila chválu ekologických aktivistů, ale i kritiku. Papež v textu mimo jiné vyzval, aby se lidé modlili za odpuštění svých hříchů proti životnímu prostředí, kterých se dopustili vytvořením "nezodpovědného a sobeckého" politického a hospodářského systému zaměřeného na zisk za každou cenu. Bohaté země by měly podle papeže začít splácet "ekologický dluh" na úkor chudých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist