https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-naridil-vystavbu-solarni-farmy-k-pokryti-energetickych-potreb-vatikanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež nařídil výstavbu solární farmy k pokrytí energetických potřeb Vatikánu

27.6.2024 00:38 | VATIKÁN (ČTK)
Papež František, který je hlasitým podporovatelem boje proti klimatickým změnám, nařídil výstavbu solární farmy k pokrytí energetických potřeb státu Vatikán. Informovala o tom agentura Reuters.
 
Vatikán je s rozlohou 0,44 čtverečního kilometru a zhruba tisícovkou obyvatel nejmenším i nejméně lidnatým státem na světě. Vatikán je teokratickou monarchií, v jejímž čele stojí papež, který je zároveň hlavou římskokatolické církve.

V dokumentu zvaném "motu proprio" (v překladu "z vlastní iniciativy") sedmaosmdesátiletý papež František uvedl, že solární farma by měla stát za zdmi Vatikánu, a to v oblasti Santa Maria di Galeria ležící na severozápadním okraji Říma. Tato oblast patří Vatikánu a nachází se v ní vysílače vatikánského rozhlasu, kterým bude solární farma rovněž dodávat elektřinu.

"Musíme přejít na model udržitelného rozvoje, který snižuje emise skleníkových plynů do atmosféry," uvedl v dvoustránkovém dokumentu papež. Dokument nespecifikuje velikost solární farmy ani termín jejího uvedení do provozu.

V roce 2015 papež ve své encyklice s označením Laudato si' varoval před hrozbami spojenými s klimatickými změnami a poukázal na potřebu omezit využívání fosilních paliv. Vloni pak v dokumentu s označením Laudate Deum uvedl, že přechod na obnovitelné zdroje energie a omezování fosilních paliv stále postupuje příliš pomalu, a vyzval popírače klimatických změn a přešlapující politiky ke změně přístupu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist