https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/par-z-beloruska-pronasledoval-na-slovensku-medved-zena-zemrela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pár z Běloruska pronásledoval na Slovensku medvěd, žena zemřela

16.3.2024 23:19 | BRATISLAVA (ČTK)
Mrtvou 31letou ženu z Běloruska našli v pátek v podvečer slovenští policisté na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách nedlouho poté, co obdrželi hlášení, že v oblasti pronásleduje dva lidi medvěd. Napsal to server listu Sme. Podle policie žena zřejmě zahynula při pádu z výšky.
 

Policie uvedla, že běloruský pár byl na horské túře. Po střetu s medvědem se muž a žena rozběhli každý jiným směrem. Medvěd údajně začal pronásledovat ženu, která muži zmizela z dohledu a dvojice neměla ani hlasový kontakt.

Police zahájila pátrání, ke kterému přivolala horskou služba. "Muž byl nalezen v pořádku, ale žena byla nalezena bez známek života," uvádí se v policejní zprávě. Na místo byl vyslán také zásahový tým, který se specializuje na medvědy hnědé.

Žena podle předběžného zjištění podlehla těžkému poranění hlavy, který utrpěla při pádu z výšky, napsala v dnešní tiskové zprávě policie v Žilině. Dvojice se vydala na túru z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš směrem na vrch Siná, dodala policie. Z Laziska na Sinou nevede značená turistická stezka, upozornil list Sme.

Dnes ráno se k tragédii vyjádřilo slovenské ministerstvo životního prostředí. "Okolnosti tragické události vyšetřuje policie. O dalších krocích budeme transparentně informovat. Pokud se ukáže, že šlo o přímý útok medvěda, tak to tak také označíme. Nebude se nic ututlávat," řekl náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

17.3.2024 09:08
Zajimala by mne geografie vyskytu medvedu ve vychodni Evrope. Jasne ze ziji
v rozsahlem prostranstvi mezi severnim Uralem a Karelii, mozna uz i v lesich u leveho brehu horni a stredni Volhy ale zrejme ne v Belorusku. Takze tam asi chybi to vedomi nebezpeci, ktere v "civilizovane" stredni Evrope (teda v te nasi, v Alpach maji dost rozumu ve snaze zustat turisticky atraktivnim uzemim , nez aby si tam medvedy nechali takhle premnozit) pri navsteve zajimaveho lesa (takovehle krasne vapencove hory s krasovymi jevy v Belorusku urcite nemaji) hrozi... Kolik procent navstevniku nejvyhlasenejsiho karpatskeho zimniho strediska tvori Belorusove?
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.3.2024 11:29 Reaguje na Miloš Zahradník

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

17.3.2024 15:58 Reaguje na Anyr
I s tebou, synu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.3.2024 09:59
"Nebudeme nic ututlávat"? Ani to, že ji údajně kus odvlekl jako kořist a že
ho zaplašil až pes záchranářů a varovný výstřel policisty? Toto je plachý
sběrač lesních plodů a spásač bylinek? Tak fajn, když tam mají tak plaché
medvědy, tak jim nepomůže ani reklama k návštěvě Slovenska v televizi.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.3.2024 11:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Jediná zvířata, která mají šanci žít, jsou ta, která se buď nechají hladit, nebo se před člověkem stáhnou někam, kde je nenajde, že? :) Zbytek prostě postřílet.
Problém je, že člověk se nasere všude a chce všechno. A ta zlá zvířata, která nechtějí být pouze tam, kde jim to Břéťa a jeho soukmenovci dovolí! :D
Musíš jim vysvětlit, že příroda už dávno neexistuje, pouze biomasa, a ta je pod nadvládou člověka. Zvířata o tom ještě neví víš :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.3.2024 11:47 Reaguje na Anyr
A jaké je vaše řešení?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.3.2024 13:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
Z příspěvku to vyplývá - aby se lidi nechali úplně všude, a kdyžtak s předchozím upozorněním, že tam jdou na vlastní nebezpečí.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.3.2024 13:58 Reaguje na Josef Mozek
Necpali.... idiotský opravovač textu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 08:10 Reaguje na Josef Mozek
A co včera medvěd v ulicích Popradu s 5 zraněnými
včetně desetiletého dítěte? Mají už lidé chodit i po městě na vlastní nebezpečí a nebo se to už s počtem medvědů na Slovensku přehnalo?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 08:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji, v Liptovském Mikuláši.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

18.3.2024 10:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Nedivil bych se, kdyby toho medvěda někdo odchytnul a úmyslně vypustil ve městě, aby podpořil hysterii proti nim. Načasování skvělé, hned po "útoku" medvěda někde jinde.
Viděl vůbec někdo ten útok, kromě toho cizince? Policie by to měla dobře prověřit, zda ji někdo ze srázu nepomohl a pak nepřišel s historkou o medvědovi.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

18.3.2024 10:50 Reaguje na Josef Mozek
To co pisete v druhem odstavci jsou silenosti - ale casova a prostorova blizkost obou udalosti je zvlastni. I kdyz ja bych obe ty udalosti hodnotil naprosto jinymi slovy, nez Vy
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2024 13:03 Reaguje na Josef Mozek
Nedovedu si představit, že by někdo byl tak pohotový a dokázal odchytit medvěda "na počkání", hned po té, co spáchá incident jinde. Je to souhra náhod, medvědi se probouzejí, a ti mladí jsou vytláčeni dominantními samci z jejich teritorií. Na cintorín v Ružomberku chodilo 5 medvědů, počítám, že v Demenovské dolině to nebyl jediný maco, ale může jich tam být okolo deseti.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

18.3.2024 13:28 Reaguje na Karel Zvářal
Zcela legitimní, vzhledem na koho "kolega" mozek reaguje a co tento... šíří... viz níže:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pribramsku-radi-travic.na-svedomi-ma-orly-morske-a-lisky#diskuse
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2024 14:48 Reaguje na Jakub Graňák
Medvěda na místě viděl odchytový tým, zřejmě posoudili i stopy. Travičů/ motivací je v Česku vícero, nejen myslivci (kam nejčastěji míří podezření), ale i chovatelé či rybáři. A že je tam přemedvědíno, s tím souhlasím už několik let. Úmyslné vypuštění ve městě je a) na palici, b) na kriminál. Vyloučit úplně to samozřejmě nelze.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

18.3.2024 15:29 Reaguje na Karel Zvářal
Pro některé nelze vyloučit ani to, že Země je placatá... holt doba postfaktická je doba postfaktická
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.3.2024 17:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Žádné řešení nemá. To jsou jen plky od počítače. Akorát těď píše o zvířatech a u jiného článku bude tvrdit jak zase jiná zvířata (spárkatá) ničí lesy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.3.2024 12:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pákistánsko-americký teolog Yasir Qadhi na základě rozdílů v porodnosti předvídá, že ve švédských městech jako Stockholm nebo Malmö bude za jednu generaci polovina obyvatel muslimského vyznání. „Není to naše vina, my přece nemůžeme za to, že máme děti,“ brání muslimskou komunitu ve Švédsku Qadhi. Poukázal na skutečnost, že muslimové mají průměrně i pět až šest dětí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 08:07 Reaguje na Anyr
V neděli 17.3.už mají na Slovensku v Popradu 5 zraněných
po městě pobíhajícím medvědem. K tomu mi povíte co? Asi
nic, protože nejste schopen pochopit, že každá krajina má
nějakou úživnost i pro predátory a čeho je moc, toho je i
příliš. Ta natočená videa z Popradu hovoří jasně, že se to
s ochranou přepísklo a náprava bude krutá. Leda, když si
několik medvědů adoptuje Praha, či Brusel a umožní jim
život v městských parcích jako "trenérů" sportovců, před kterými mohou utíkat. Je mi vás líto, protože za absenci rozumu mimo feťáků nikdo nemůže. Prostě komu není přáno,
tak mu není ani dáno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 08:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji, bylo to v Liptovském Mikuláši, ale v Popradu
se už medvědi producírují taky.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

18.3.2024 09:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Me by zajimalo, zda spolu nesouvisi ten incident v Jasne s medvedem v blizkem Mikulasi. Zni to docela logicky - myslivci a psovodi vtrhnou do skalnatych strani nad Demanovskou dolinou, vyplasi chudaky medvedy a ti pak vybehnou z lesu a skal, kde jsou
usidleni neopatrne do blizkeho (je to z toho lesa nad Demanovskou jeskyni do Mikulase kousek) mesta
To nepisu jako nejaky medvedi patriot, podle meho nazoru medvedi do stredni Evropy uz nepatri a vedeli to nasi predkove pred 200 lety kdy slavili
zastreleni tech poslednich kusu

Medved v Tatrach se hodi bigotnim ochranarum - omezuje choutky turistu nelegalne stanovat ci dokonce bivakovat v tom terenu - ale jeho ekologicka role neni v tom systemu nijak zasadni - zastoupi hoe lepe a ucinneji mistni "polovnik"
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

18.3.2024 09:34 Reaguje na Miloš Zahradník
Ono to ma i predvolebni aspekty. Na Slovensku se bude volit president. Liberalni demokrate medvedy vetsinou spis miluji z duvodu "diversity", prorusti putinofilove/desolati spis naopak. Ti si kdyz tak spis mysli, ze pro medvedy je dost a dost mista v tom sirem prostranstvi za Volhou, mezi Karelii a severnim Uralem. Nemluve o Sibiri. Komu pred volbami prihraje vic hlasu medved behajici po ulicich a parcich Liptovskeho Svateho Mikulase a skadlici svou tlapou a zuby mistni obcany?

Tim nechci vyvolavat konspirace typu, ze medveda tam vypistili nejaci Ficovi agenti...
spis si myslim, ze toho nedelniho medveda vyhnal z jeho lesa dolu do mesta krik a stekot predchoziho dne pri zahranne akci na pomoc tem Belorusum
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 10:22 Reaguje na Miloš Zahradník
Pokud ten medvěd postával kousek od své
20 m tažené oběti(kořisti), tak asi moc
plachý nebyl, ale to mohl být zcela jiný
medvěd, protože plachost je geneticky
ochranou potlačována. Plaché zvíře se
střetu vyhýbá pokud možno útěkem a útočí
pouze zahnané do bezvýchodné situace.
To ale není případ vybírání popelnic
a pohyb mezi domy bez toho, že by tam
byl někým nahnán. Ten co se loni vloupal
do restaurace a nebo ten, co se snažil
rozbít dveře skladu potravin školky to
dělali v noci a bez vyhánění z lesa,
odkud přišli sami z hladu a z drzosti.
Ochranářům se podařilo bezmeznou ochranou
zprznit několik generací šelem a zbavit
je strachu z lidí a střelných zbraní.
Náprava celé populace bude těžká a možná
už i nemožná. Vytipovat skutečně plaché
šelmy bude pro další chov velmi těžké
a bolestné. Jó za blbost platí většinou
ti, kteří to nezaviní a nebo jen mlčeli, když tu blbost někdo páchal. Pokud třeba
medvědice vodí medvíďata po vesnici, tak
tam budou i ona v dospělosti chodit jako
po lese. Pokud se ale bude bát lidí, tak
se budou lidí bát i ta dospělá mláďata.
Je to síla příkladu a zkušeností, kterou
bezmezná ochrana šelem zcela zničila!
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

18.3.2024 10:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Ja si vzdy se zajmem prectu Vase komentare. Tady mi ale ta casova korelace - medved v ulicich Mikulase jen den pote, co probehla ta honicka v lesich nad mestem - prijde neobvykla. A priznam se, ze zacinam nekdy verit uz i konspiracnim teoriim... nebot v politice se deji nekdy neuveritelne veci i u nas
(ale Slovensko asi je porad v tomto o trochu divocejsi)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 10:05 Reaguje na Miloš Zahradník
Za socíku byla populace medvědů na Slovensku 250-300 kusů udržitelná bez vážných excesů jako nyní, kdy jich je cca 1200-2000. Prostě 300 kusů nikomu nevadilo mimo ochranářských blbů, kteří mají všech svých ikon stále málo.
Zbabrali už toho tolik a nikdo se jim není
schopen vzepřít, protože mají za sebou Brusel
a probruselské politiky, či média hrající si
na nezávislá. Doufám, že Slováci se jako prví
v EU vzepřou a nabídnou jako Rumuni medvědy
i Bruselu a u nás ochranářům z velkých měst,
kteří se jimi budou moci kochat v městských parcích. Je to jako s vlky, kteří budou to
samé jako medvědi a až jim dojde vybitá zvěř
a ovce v v bytelných ohradách, tak si najdou
jinou snadnou kořist. To bývalo i v minulosti
a nebyly to pouze pohádky, ale záznamy z kronik, kde popisovali vlky napadené povozy
formanů, kde po koních sežrali i vozku. Dnes
to může být i napadení dětí, nebo houbařů a
turistů, což je jeden ze způsobů, jak vyhnat
lidi z přírody do placených zábavních parků
a posiloven. Na sportu v přírodě se nedá
moc vydělat a majitel honitby beze zbraně
do lesa nechodí. V sebeobraně zabije cokoliv
a navíc beze svědků nebude žalovatelný. Sám
v celičkém revíru se svědků nemusí obávat
a proto jim jde o vystrnadění lidí z přírody
zákazem vstupu a potažmo i rizikem střetu
s predátory. Před 40 léty nás v Gaderské
dolině hajný varoval před spaním v lese
kvůli drzému medvědovi a tak jsme zalehli
do chatky v kempu. Večer nám v restauraci
číšník popisoval, jak ten medvěd vyloupil
haltýř restaurace na potoce se pstruhy.
Jeli jsme tam za měsíc znovu a ptali se na
toho medvěda a číšník řekl, že už má JEHO
KOŽU volaaký Germán, ktorý ho zastrelil
kůsok od kempu. Tehdy se s tím nikdo dlouho
nepáral a medvědi byli opravdu plaší stejně,
jako tehdy vlci. Bačovi stačil líný pes,
poplašňák a nebo honácký bič imitující
výstřel z pušky a predátoři mazali jako
zběsilí pryč. Oni totiž znali střelné zbraně
na rozdíl od těch dnešních chráněných drzounů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2024 12:46
Cizince zřejmě nikdo neupozornil, že se pohybují v jádru medvědí populace, a tudíž vstup do lesa (zvláště mimo značené stezky) je na vlastní nebezpečí. Zvláště pak na jaře, kdy jsou méďové vyhladovělí a kojící matky nervózní z každého cizího elementu. Ale i tak je na zvážení, zda není čas k řízenému managementu namnožené populace. A pokud stále ještě ne, tak každý turista by měl dostat v recepci (minimálně) pepřák.
Odpovědět
Ra

Radek

17.3.2024 13:13
https://www1.pluska.sk/video/video-tomas-taraba-reaguje-utok-medveda-nasli-ho-zenou-krvavou-papulou
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2024 15:14
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-medved-znovu-utocil-behal-v-ulicich-liptovskeho-mikulase-lide-sdileji-zabery-

Maco se chtěl synantropizovat a lidé mu nepřejí...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.3.2024 15:22 Reaguje na Karel Zvářal
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-medved-znovu-utocil-behal-v-ulicich-liptovskeho-mikulase-lide-sdileji-zabery-40464486#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Ra

Radek

17.3.2024 19:03
https://www.seznam.cz/komentare/26998361-medved-na-slovensku-napadl-i-10letou-divku-par-s-kocarkem-tesne-minul-primator-zada-akci
Odpovědět
PE

Petr Elias

18.3.2024 09:44
Jediné co mě na tom pobuřuje je to, že Bělorusové nemají zákaz vstupu do EU. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2024 10:23 Reaguje na Petr Elias
IA, IA, IA
Odpovědět
PE

Petr Elias

18.3.2024 10:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně to odpovídá tvému nízkému intelektu. :)
Odpovědět

Radek Čuda

18.3.2024 16:45 Reaguje na Petr Elias
Jako že když sem zdrhli před Lukašenkem, tak byste je poslal zpátky?

Vy hloupej nejste, ale někdy z vás padají takové zhovadilosti, že jeden žasne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist