https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-kvuli-nedostatku-mista-pouzivaji-kontejnery-na-tri-typy-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice kvůli nedostatku místa používají kontejnery na tři typy odpadů

12.8.2021 00:12 | PARDUBICE (ČTK)
Přidat kontejnery na kovy je sice varianta, ale bohužel na ně není prostor.
Přidat kontejnery na kovy je sice varianta, ale bohužel na ně není prostor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kontejnerová stání v Pardubicích nemají dost místa, aby by bylo možné třídit všechny komodity zvlášť. A tak do žlutých kontejnerů lidé hází plasty, ale i nápojové kartony a kovové obaly, na což si zvykli. ČTK to řekl výkonný ředitel SMP-Odpady Jiří Strouhal. V krajském městě začaly být během pandemie přeplněné popelnice, od července je proto služby vyvážejí častěji.
 

Plechovky od limonád a hliníkové odpadky mohou lidé házet do kontejnerů na plasty právě jeden rok. Podle Strouhala se množství kovových obalů zvyšuje. V Pardubicích je rozmístěno 648 žlutých kontejnerů.

"Přidat kontejnery na kovy je sice varianta, ale bohužel na ně není prostor. Na stanovištích už je kontejner na směsný odpad, plasty, papír, sklo a zkoušíme pilotní projekt na bioodpad," řekl Strouhal. "Odpady ze žlutých kontejnerů projdou třídicí linkou, je to náročná a ne zrovna příjemná práce. Obsluha vybírá pet lahve, tvrdé plasty, kovové obaly, tetrapaky," dodal.

I když třídění na lince je pracnější, je podle Strouhala kontejner na tři komody velmi efektivní. "Ostatní města se začínají k tomuto způsobu připojovat také," dodal Strouhal.

Červené kontejnery na jedlé oleje a tuky jsou v Pardubicích od roku 2018, z původních pěti se jejich počet rozšířil na 32. "Za letošní první pololetí lidé odevzdaly 8900 kilogramů jedlých olejů, což je poměrně velké množství. Budeme hledat nová místa, kde další kontejnery umístit," řekl Strouhal.

Služby od července častěji vyvážejí popelnice, protože byly přeplněné. Předtím zajišťovali 7968 svozů měsíčně, teď jich o 1500 víc. Například plasty a papír, což jsou v Pardubicích nejvíc tříděné komodity, se ve většině lokalit vyváží třikrát týdně místo dosavadních dvou svozů týdně. U skla se zkrátila doba ze tří na dva týdny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

12.8.2021 07:26
Těch kteří třídí odpad je více, nežli těch kterým je to jedno.A tak u odpadních kontejnerů můžeme vidět matrace,ledničky,nábytek a jiné nepotřebné krámy které patří do sběrného dvora.Proč by to odváželi když to stačí pohodit u kontejneru samozřejmě pod rouškou tmy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist