https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-obnovuji-alej-v-jahnove-ulici-vysazeny-budou-novou-metodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice obnovují alej v Jahnově ulici, vysazeny budou novou metodou

23.9.2023 00:04 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
V Pardubicích začala po letech příprav obnova aleje v Jahnově ulici. Za jeden den dřevorubci pokáceli 26 třešní, které v lokalitě neprospívaly. Nově tam budou akáty vysazené metodou, která je v krajském městě novinkou. ČTK to řekla tajemnice městského úřadu Gabriela Křížková. Náklady činí 10,5 milionu korun, většinu pokryje město z dotace.
 

"Je to pilotní projekt v Pardubicích. Chtěli bychom vyzkoušet, jak se stromům bude dařit a chtěli bychom tento systém používat v dalších lokalitách," řekla tajemnice.

Kulovité třešně byly v betonových skružích, což byly pro ně nevhodné podmínky. Na rušné ulici živořily. Místo nich budou nekvetoucí akáty, které nejsou moc vysoké. Dosahují výšky a šířky asi dva metry. Stromy budou v příznivějších prokořenitelných buňkách. "Akáty jsou hodně odolné stromy, proto tady byly vybrány do této zástavby. Prokořenitelný systém usměrní růst kořenů. Akáty nemají obrovský kořenový systém. A buňky ochrání sítě, kterých je v chodníku až moc," uvedla Křížková.

Inženýrské sítě často brání nové výsadbě zeleně nebo obnově v některých místech Pardubic. "Je to obrovský problém. Obyvatelé se často dotazují, proč i v místech, kde dříve byly stromy a my je ze zdravotního důvodu vykáceli, již nevysazujeme nové stromy. Je to bohužel z toho důvodu, že v místě vedou sítě a my už zpátky nedovedeme stromy vysadit," řekl starosta Filip Šťastný (ANO).

Stavební firma si minulý týden kvůli obnově aleje a dalším pracím zabrala ulici a oplotila ji. Proto je neprůchozí. Zábor zasahuje částečně do náměstí Republiky. Minulý týden firma pokácela stromy, tento týden začaly stavební práce. "Hotovo má být v lednu. Náklady jsou 10,5 milionu korun, necelých osm milionů korun je dotace z Norských fondů," uvedl starosta.

Firma má za úkol nejdřív rozebrat žulový chodník. Opraví ho a položí znovu a k tomu obnoví asfaltový povrch cyklostezky podél chodníku. Je rovněž potřeba upravit inženýrské sítě a opravit veřejné osvětlení. Na to naváže výsadba stromů, které nahradí uschlé kusy.

Projekt město připravovalo minimálně od roku 2020. Nedařila se výběrová řízení, když se například do tendru nikdo nepřihlásil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

24.9.2023 10:42
Sterilní kultivary nekvetoucích akátů doporučuji rovnou nahradit plastovými
stromy, které mají pro přírodu stejný význam a ušetří starosti, co s listím
a nedostatkem vody k přežití. Nenaruší kořeny inženýrské sítě a při řádném
ukotvení na železobetonové patky nehrozí jejich vyvrácení větrem. Mohou být vzorem budoucí bezzásahové městské zeleně i pro jiná města a příležitostí pro firmy, které by takovou "zeleň" vyráběly i z recyklovaných plastů. Že
si dělám legraci? Ano, ale stejnou, jakou je výsadba takové zeleně jakými
jsou nekvetoucí akáty uniformních tvarů v betonové džungli měst. Hnus!!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist