https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-dal-odmita-znovuotevreni-spalovny-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj dál odmítá znovuotevření spalovny v Rybitví

10.3.2020 00:26 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický kraj nadále odmítá plán společnosti AVE CZ odpadové hospodářství znovu otevřít odstavenou spalovnu nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic. / Ilustrační foto
Pardubický kraj nadále odmítá plán společnosti AVE CZ odpadové hospodářství znovu otevřít odstavenou spalovnu nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Pardubický kraj nadále odmítá plán společnosti AVE CZ odpadové hospodářství znovu otevřít odstavenou spalovnu nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic. K záměru vydalo v roce 2010 ministerstvo životního prostředí negativní stanovisko k vlivu stavby na životní prostředí (EIA), nyní o kladné vyjádření firma žádá znovu. Odmítavý postoj k navyšování kapacit spaloven nebezpečného odpadu na území kraje je součástí programového prohlášení současné krajské rady.
 

"Toto stanovisko jsme si v souvislosti s obnovenou snahou investora o modernizaci zařízení v Rybitví potvrdili a odešleme je jako účastník řízení na ministerstvo životního prostředí," uvedl po včerejším jednání radních na dotaz novinářů hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Společnost AVE CZ chce odstavené zařízení modernizovat. Množství ročně spalovaného materiálu navrhuje ve dvou variantách, kromě původně plánovaných 20.000 tun nově také 15.800 tun.

Mimo provoz je spalovna od roku 2004, protože nesplňovala emisní limity. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství ji v roce 2006 odkoupila od chemičky Aliachem, dnes Synthesia. Plánovala, že spalovnu zmodernizuje a znovu zprovozní. S obnovením činnosti ale nesouhlasila veřejnost, pod protestní petici se v roce 2009 podepsalo téměř 50.000 lidí.

Obec Rybitví se v minulosti snažila lokalitu se spalovnou určit v územním plánu pro jiné účely. Nejvyšší správní soud ale v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Obec proto připravuje novou změnu dokumentu, zatím je ve fázi připomínkování, uskuteční se i veřejné projednání. Zprovoznění spalovny se Rybitví stále brání.

Pardubice se společností AVE CZ v minulosti vyjednávaly o odkoupení spalovny, aby ji definitivně zlikvidovaly. Zastupitelé města však dvakrát odmítli dát za spalovnu 35 milionů korun, zhruba stejnou částku by stálo její odstranění a sanace území.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 08:36
No není se čemu divit, že AVE se snaží... spalování odpadů a skládkování je pro společnost AVE hlavní výdělečná činnost a tak se snaží získat další kšeft..

A stát? Ten místo, aby přijal kroky k zastavení skládkování a spalování jen proto, že je to pro někoho business, tak se snaží bránit společnost AVE a podporuje veškeré nezodpovědné a ŽP poškozují nakládání s odpady.

V ČR je prostě všechno naopak....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.3.2020 11:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ještě si jednou nebo vícekrát přečtěte článek. Pokud stát podporuje společnost AVE, tak mi prosím sdělte proč MŽP vydalo negativní stanovisko k EIA.
Mohl by jste mi sdělit tajemství co se má dělat s nebezpečným odpadem. Když spalování odpadů nazýváte nezodpovědným nakládáním.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 12:27 Reaguje na Vladimír Hošek
Není to tak, že by stát (lépe řečeno vláda) přímo podporovala takové firmy. Jde o to, že některé složky státu nevymáhají dodržování práva a jen přihlížejí k porušování zákona a to často v oblasti poškozování ŽP.

Doporučuji shlédnout toto:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/218562248410038-mlha-prede-mnou-kaly-za-mnou/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/219562248410034-kam-ty-miliardy-tecou/

Napojení na poškozovatele ŽP (uplácením, klientelismem, atd.) netrpí jen složky státu, ale i některých krajů, obcí, měst... vždy záleží na osobním napojení na "ty správně lidi"...

Nejsem odborník na nakládání s nebezpečnými odpady, takže spásné řešení nemám, ale jde o to, že tu stát často brání dodržování zákona a brání poškozovatele ŽP, místo, aby bránila nárok obyvatel ČR na zdravé ŽP, na vlastní zdraví a dodržování zákona....

A mimochodem... Vy by jste si nechal za domem postavit takové zařízení? Nebo tu jen mluvíte jako klasický český pokrytec co mluví jinak pokud se ho daná věc netýká?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.3.2020 13:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Již jsem zažil osobně některé "reportáže ČT" a vždy jsem viděl něco jiného v televizi a něco jiného ve skutečnosti.

Spalovna v Rybitví byla a spaloven v Česku je málo, proto považuji za lehkomyslné rozhodnutí tuto spalovnu vymístit z této lokality. To, že si někdo postavil RD v blízkosti spalovny je jeho problém, spalovna tu byla dřív.

S vaším odsudkem státu nesouhlasím, ale zcela jistě vím, že za Bursíka bylo MŽP okupováno zelenými "magory" a mám pocit, že tam jsou do teď, protože ekonomické a produktivní nakládání s odpady není podporováno a jsou mu neustále kladeny nesmyslné překážky .
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.3.2020 08:36 Reaguje na Vladimír Hošek
Toto není reportáž ČT, ale to je jedno... přesvědčovat vás nebudu.

Hlavně není kladem důraz na zamezování vzniku odpadů a potom jejich recyklace.

Spalování jakéhokoliv odpadu je ta nejhorší možná varianta.. myslet si, že se jedovaté látky jen tak vypaří může jen člověk slabého intelektu a znalostí o chemii a fyzice..
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.3.2020 09:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak toho víte a znáte málo, protože je faktem, že prakticky veškerá škodlivá anorganika se dostatečnou teplotou (případně při nadbytku kyslíku v plameni) rozloží. A anorganické látky typu těžkých kovů se převedou na sloučeniny, vychytatelné na různých filtrech.

S toxickým odpadem se prakticky nic jiného než spálení dělat ani nedá.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.3.2020 13:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ad MMCH tomu se říká návodná otázka.

Nicméně je dostatek míst v ČR, kde by takové zařízení (spalovna, dnes se říká ZEVO) mohlo stát, ale zelená loby je schopna "hodit vidle" do jakéhokoliv takového projektu. Jejich motivace se mi jeví jako zrůdná a celospolečensky iracionální. Dokonce si myslím, že někteří protagonisté jsou zamindrákováni a zkoušejí si svoje "schopnosti" a ukájejí se jak se jim "podařilo" něco překazit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.3.2020 17:07 Reaguje na Vladimír Hošek
Máte bohužel, s tou zelenou lobby naprostou pravdu. Produktů, při jejichž výrobě nebezpečné odpady vznikají se vzdát samozřejmě nechtějí a při tom bez nebezpečných odpadů nelze vyrobit, na příklad, ani ty jimi propagované zdroje "zelené" energie, nebo lithiové baterie a o elektro autech už vůbec nelze, bez nebezpečný odpad produkujíchch komponent, ani uvažovat. Vím o čem mluvím, jsem chemik a pracoval jsem celý život v oboru, od metalurgie, výrobu polymerních materiálů, přes výrobu laboratorních chemikálií a léčiv.
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.3.2020 18:17 Reaguje na Jiří Daneš
energetické využití odpadu je to nejrozumnější, co s ním můžeme dělat, pálit v dostatečně velké spalovně, aby se vyplatilo mít a udržovat a kontrolovat filtry. takovou spalovnu je samozřejmě rozumné mít poblíž velkého města, které je zároveň producentem odpadů a odběratelem tepla.

a ono jde nejen nebezpečný odpad z hlediska chemického, ale třeba o infekční odpad ze špitálů, ten se někdy vozí prachsakra daleko.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.3.2020 08:42 Reaguje na Jiří Daneš
To jsou ale žvásty... :D
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.3.2020 08:40 Reaguje na Vladimír Hošek
Ten co nechce být tráven a kdo nechce, aby mu bylo ničeno zdravý a ŽP je iracionální?? :D

Předvádíte tu typické absurdní až schizofrenní uvažování průměrného obyvatele ČR....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.3.2020 14:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Odpovídat Vám na Vaše absurdní stanoviska nehodlám. Po přečtení výše uvedeného, ale mohu konstatovat, že vaše perspektiva vidění problémů je z žabí perspektivy a ještě "cinklá" zeleným náboženstvím.
Odpovědět
JL

Jaromír Lukavský

13.3.2020 09:27
"myslet si, že se jedovaté látky jen tak vypaří " organické látky se spolehlivě rozloží při teplotě nad 1200 oC. Kovy a anorganika se dají zachytit ve spalinách. Viz spalovna v Liberci. Problém plastů je ve třídění, recyklovat se dají skoro všechny, ale ne dohromady, takže třídit, třídit, třídit!!!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.3.2020 13:28 Reaguje na Jaromír Lukavský
Jistě třídit, ať to stojí, co to stojí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist