https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paseraci-vyrabi-z-rohu-nosorozce-sperky-aby-unikli-odhaleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pašeráci vyrábí z rohů nosorožců šperky. Aby unikli odhalení

18.9.2017 10:14 | PRAHA (ČTK)
Přívěšek a okrasné předmety vyrobené z nosorožčího rohu. Ilustrační foto.
Přívěšek a okrasné předmety vyrobené z nosorožčího rohu. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pašerácké sítě vyvážející z Afriky vzácné rohy nosorožců z nich vyrábějí šperky, aby unikly odhalení na letištích. Vyplývá to z nejnovějšího vyšetřování organizace Traffic, která monitoruje obchodování s volně žijícími zvířaty, napsal dnes zpravodajský server BBC. Náramky, náhrdelníky nebo prášek z nosorožčích rohů prodávají pašeráci na trhu s luxusním zbožím především v Číně nebo Vietnamu.
 

Od roku 2007 zabili pašeráci v Africe nejméně 7100 nosorožců, ve volné přírodě tak zůstává již jen zhruba 25.000 kusů těchto zvířat. Tento druh může do deseti let vyhynout, uvádí mezinárodní organizace pro záchranu nosorožců Save the Rhino International (Zachraň nosorožce).

Podle Juliana Rademeyera z organizace Traffic napodobují pašeráci trendy známé z nelegálního obchodování se slonovinou. "Je to velmi znepokojující, protože pokud jde někdo na letiště s náhrdelníkem z nosorožčího rohu, kdo ho zastaví?" uvedl Rademeyer. Policie totiž hledá pouze kusy rohů nebo celé rohy, dodal.

Největším trhem s nosorožčími rohy zůstává Čína a Vietnam. Pašerácké trasy se přitom neustále mění a jsou čím dál složitější, aby se vyhnuly destinacím a letištím, kde se bezpečnostní složky soustřeďují na pašování vzácného zboží nejvíce.

Náramky z rohoviny nabízené na trhu.
Náramky z rohoviny nabízené na trhu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Roh nosorožce se pašuje kvůli údajným léčivým účinkům, ale je také známkou vysokého společenského postavení, například mezi bohatými muži ve Vietnamu.

"Je to otázka moci, snaha ukázat své bohatství... Říká se tomu Ferrari faktor - vlastnictví určité věci svědčí o tom, že je dotyčný člověk bohatý, a tudíž nedotknutelný (zákonem)," řekl Rademeyer.

Boj za záchranu nosorožců se přitom dotýká i životů lidí, říká ředitelka Save the Rhino International Susie Offordová-Woolleyová. Během posledních deseti let bylo zabito na 1000 členů hlídek na ochranu těchto zvířat, uvedla Offordová-Woolleyová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

11.7.2022 21:08
Todle nikdy nepochopím.... Jak může někdo lovit zvířata jen tak pro peníze a zábavu? A lidi to ještě kupují a tím je podporují. Já bych si žádný takový šperk, oblečení, ani nic podobného v životě nekoupil. Manželka má také ráda šperky, ale kupuju jí levné šperky z www.marre.cz , které jsou vyrobené z chirurgické oceli a ne ze zvířat!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist