https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavel-chce-prispet-k-vecne-diskusi-o-ochrane-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel chce přispět k věcné diskusi o ochraně životního prostředí. Setkal se zástupci ekologických organizací

26.4.2023 01:27 | PRAHA (ČTK)
Na téma ekologie by Petr Pavel rád pořádal semináře nebo třeba kulaté stoly. Prezident chce debatou docílit toho, aby se stala věcnou a oproštěnou od emocí, kterými je dnes prosycena.
Na téma ekologie by Petr Pavel rád pořádal semináře nebo třeba kulaté stoly. Prezident chce debatou docílit toho, aby se stala věcnou a oproštěnou od emocí, kterými je dnes prosycena.
Prezident Petr Pavel chce pořádáním seminářů nebo diskusí přispět k tomu, aby se debata o ochraně životního prostředí stala zcela věcnou a oproštěnou od emocí. Řekl to na včerejším setkání se zástupci neziskových organizací působících v oblasti životního prostředí u příležitosti Dne Země. Schůzka se konala dopoledne na Pražském hradě.
 

Pavel před zástupci ekologických organizací připomněl, že otázky týkající se ochrany životního prostředí nebo třeba tzv. Greendealu včlenil mezi své priority. Věnovat se jim chce především tím, že o nich bude diskutovat a bude je přinášet do různých debat. Lidi by chtěl přesvědčovat o tom, že nejde o přehnanou aktivitu nebo ekoterorismus, ale o realitu, ve které žijí a ve které se musí naučit vidět příležitost.

Na téma ekologie by rád pořádal semináře nebo třeba kulaté stoly. Prezident chce debatou docílit toho, aby se stala věcnou a oproštěnou od emocí, kterými je dnes prosycena. Je také připraven poskytnout záštitu různým akcím, které budou iniciativy na ochranu životního prostředí podporovat. Chce zároveň, aby Kancelář prezidenta republiky šla v ekologických opatřeních příkladem.

Pavel poznamenal, že jeho možnosti nejsou z hlediska pravomocí i času neomezené. Chce se proto soustředit hlavně na ochranu klimatu, energetickou transformaci a jejich dopad na sociální oblast, ekonomiku, ale i na běžný život lidí.

Na setkání s prezidentem byli pozváni zástupci více než dvou desítek neziskových organizací, které se ochraně životního prostředí věnují. Byly mezi nimi například Arnika, AutoMat, Český svaz ochránců přírody, Člověk v tísni, Frank Bold Society, Hnutí Duha nebo Greenpeace ČR.

Hrad uvedl, že počítá s dalšími schůzkami. "Jak v užším kruhu k jednotlivým tématům, tak v ještě širším okruhu účastníků než dnes. Vítám také možnost seznámit se s konkrétními projekty dobré ekologické praxe při mých cestách do regionů," uvedl Pavel.

Zástupci neziskových organizací podle Evy Hromádkové z komunikačního týmu prezidenta ocenili to, že se Hrad po dlouhé době tématu životního prostředí opět otevřel a že mohli o tématech na jeho půdě mluvit. Prezidentovi nabídli svou expertizu pro domácí i mezinárodní účely. "Na setkání zazněly argumenty například k tématům klimatických změn, odklonu od fosilních paliv, dopravy, ochrany přírody a obnovy funkční krajiny nebo odpadu," poznamenala Hromádková.

Organizace Zelený kruh, jejíž zástupce byl mezi pozvanými, uvedla, že tématem setkání byla například role neziskových organizací ve společnosti. "Prezident a ekologické organizace shodně vnímají význam ekologie a potřebu ukazovat praktická řešení, dohodli se také na konkrétních krocích další spolupráce," uvedla. Spolupracovat chtějí při cestách prezidenta do regionů. Pražský hrad by se také mohl stát místem pro celospolečenská setkávání k tématům ochrany přírody, klimatu i zelené transformace české a evropské ekonomiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 07:26
popravdě, pokud se k tomu nepřidají uživatelé a budou to tesat jen zasloužilý ekologisti bez technologií nic kloudného z toho nebude. Ono v těch vyjmenovaných neziskovkách není oponentura, proto to nic zásadního nepřinese.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.4.2023 07:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně to jsem chtěl napsat. Obávám se ale, že k tomu nebude ze strany pana prezidenta ochota. Život ve vlastní bublině je příjemnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 07:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono je potřeba napřed sjednotit názory na jedné straně, aby bylo s čím argumentovat proti té druhé. Zmatečné názory ekologistů věci nepřispívají.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

26.4.2023 07:55
Takže věcná diskuse? V tom případě očekávám, že pan prezident bude stejně pozorně naslouchat i lidem, kterým tahle ekologická šlechta neustále podsouvá spousty, velmi často naprosto zcestných a nerealizovatelných, požadavků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 07:29 Reaguje na Marcela Jezberová
Těm naslouchat nelze, bo nic, co by mělo nějaký elementární význam, neříkají. Za ně mluví Rajchl, Vrábel, Okamůra a Babiš. A ti hovoří zase jen k nim, takže tam je komunikace zcela zablokovaná.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.4.2023 08:11
Pan prezident píše o debatách plných mýtů a zbytečných emocí...

To si ovšem nevybral vhodné organizace, protože např. v oblasti transformace energetiky si organizace jako HD, GČR zakládají zejména mýtech a zbytečných emocích.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.4.2023 08:26
Chce to činy a ne kecy. Kecá se tu o tom už 15 let a nic se neděje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.4.2023 09:27 Reaguje na Michal Uhrovič
Jak to že neděje? Copak se za to nerozfofrovává dost peněz?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.4.2023 16:20 Reaguje na Jiří Svoboda
To je však práce pro státní orgány, aby je dohledaly, že !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.4.2023 16:18 Reaguje na Michal Uhrovič
1*
Odpovědět

Jaroslav Černý

26.4.2023 08:28
Věcná diskuse s lidmi z AutoMatu? Tak určitě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.4.2023 17:38
Ochrana přírody je pravým opakem GreenDealu. Green Deal míří na zábor dalších ploch pro OZE zdroje, zabírání krajiny pro pěstování energetických surovin, likvidaci biomasy v bioplynkách. Někdo by to měl prezidentovi vysvětlit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.4.2023 23:48
Tak kdo má radost, že mu spoluobčané poslali na Hrad zelenou špínu? :-(
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.4.2023 06:18
Takový ten krásný pocit když Pavel jelita pěkně sejří. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.4.2023 08:27 Reaguje na Petr Eliáš
Pochopíte časem o co tu šlo. Konkrétně vám a vaši generaci to
dokonce od srdce přeji, aby jste pochopili o co doopravdy jde.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.4.2023 09:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak ještě že tu máme tolik osvícených prorokujících staroušků, kteří současné generaci osvítí cestu k lepším zítřkům... :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.4.2023 10:01 Reaguje na Petr Eliáš
Víte proč v minulosti existovaly RADY STARŠÍCH? Oni
totiž nebyli tak hr(zbrklí) do rozhodování a měli
své životní zkušenosti z krizových situací. Rozvážně
zvážili pro a proti, ale poslední slovo měl vždy náčelník. On ale nesl kůži na trh v čele vojska a
pokud rozhodl špatně, tak na to doplatil. Dnes nelze
mocným radit, ale oni taky svoji kůži na trh nenesou
a ani na to nedoplatí životem. O ten přijdete vy,
až dostanete povolávák do boje za "demokracii" v
této podobě. Staroušci vás budou pozorně sledovat, až budete nabývat zkušenosti, které jste nechtěli
od nich slyšet. KOMU NENÍ RADY, TOMU NENÍ POMOCI!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.4.2023 10:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak se to zpívá? ,,Rada starších sedících, když nebylo co na lžíci, dostali do řepy, my hnali jsme je palicí.,, :D

Rady od starouška, který věří evidentním blábolům (povolávák) a byl tolikrát usvědčen, že jen tupě blábolí kraviny, které si vycucat z vlastní kedlubny, nikdo nechce. :D
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Olezlé dědky Vašeho kalibru lze použít jakožto dodatečné pancéřování, nebo odminovače. Alespon byste k nějakému užitku byli.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Až té mladší generaci dojde, že vy bolševici jste vydrancovali všechny přírodní zdroje, a ještě jim strouháte mrkvičku, tak Vám nejenom zarazej výplatu důchodu, ale ještě Vás pošlou do sprch....ne, že bych Vám to nepřál.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist