https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestitel-z-bilych-karpat-ocekava-dobrou-urodu-svestek-pomahaji-mu-cmelaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitel z Bílých Karpat očekává dobrou úrodu švestek, pomáhají mu čmeláci

6.6.2021 01:07 | KOMŇA (ČTK)
Očekávanou úrodu by neměl podle sadaře negativně poznamenat ani studený a deštivý květen. "V okamžiku, kdy to kvete a prší a je chladno, tak včely nelétají a je to hůř opylovatelné. Nicméně v předchozích letech jsme pořizovali čmeláky, kteří létají za horších podmínek. Jak mají ten kožich, tak jim to nevadí," uvedl Ryšavý.
Očekávanou úrodu by neměl podle sadaře negativně poznamenat ani studený a deštivý květen. "V okamžiku, kdy to kvete a prší a je chladno, tak včely nelétají a je to hůř opylovatelné. Nicméně v předchozích letech jsme pořizovali čmeláky, kteří létají za horších podmínek. Jak mají ten kožich, tak jim to nevadí," uvedl Ryšavý.
Licence | Volné dílo (public domain)
V Eko sadech Komňa na Uherskohradišťsku letos očekávají dobrou úrodu švestek. Loni jich tam sklidili přes 40 tun, letos by to podle majitele hospodářství Davida Ryšavého mohlo být i více. Jarní mrazíky stromy neohrozily, slivoně v té době ještě nekvetly. Problémy nezpůsobil ani studený květen. S opylováním stromů v sadech už několik let pomáhají čmeláci, kterým chladné počasí nevadí tolik jako včelám, řekl Ryšavý.
 

"Úroda letos vypadá dobře. Kvetlo to později, takže mrazíky to nestihly v květu. Uvidíme, jestli třeba ještě nepřijdou nějaké kroupy, nebo sucho ještě může přijít, nemusí být dost deště. Takže to ještě pořád není vyhrané, ale zatím je to na dobré cestě. Letos myslím, že by to mohlo být lepší než loni," řekl Ryšavý. Spolu s rodinou hospodaří téměř na devíti hektarech, kde je vysazeno 3300 slivoní.

Očekávanou úrodu by neměl podle sadaře negativně poznamenat ani studený a deštivý květen. "V okamžiku, kdy to kvete a prší a je chladno, tak včely nelétají a je to hůř opylovatelné. Nicméně v předchozích letech jsme pořizovali čmeláky, kteří létají za horších podmínek. Jak mají ten kožich, tak jim to nevadí. Mají i delší sosáky, takže jsou efektivnějšími opylovači. Je vidět, že čmeláků je tady víc, než před těmi pěti lety, kdy jsme je začali kupovat," uvedl Ryšavý.

V sadech jsou vysazeny slivoně mnoha odrůd. Sklizeň by díky tomu měla začít už koncem července, potrvá až do října. Sady z ovoce vyrábějí povidla a sušené švestky v bio kvalitě, prodávají je také na kvas pro výrobu pálenek. "Lidé si buď přijdou na samosběr, nebo jim švestky nasbíráme a oni si pro ně přijedou," doplnil Ryšavý.

Sady leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, fungují od roku 2005. Kromě slivoní v nich majitelé okrajově pěstují také jabloně a hrušně. Letos Eko sady Komňa získaly ocenění Nejlepší ekofarma roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist