https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pet-desitek-studentu-v-brne-zakoncilo-stavku-za-klima-pochodem-ulicemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět desítek studentů v Brně zakončilo stávku za klima pochodem ulicemi

17.11.2023 15:05 | BRNO (ČTK)
Kino Scala v Brně.
Kino Scala v Brně.
Foto | Martin Strachoň (Bazi) / Wikimeda Commons
Pět desítek studentů vybavených transparenty, bubnem a reproduktorem dnes odpoledne prošlo centrem Brna. Pochodem zakončili třídenní stávku za klima, která se konala od středy v prostorách kina Scala i před ním. Studenti při svém pochodu skandovali hesla požadující klimatickou spravedlnost, uhlíkovou neutralitu i ukončení těžby uhlí, ropy a plynu.
 

Do stávky se zapojili studující z několika fakult Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity, Janáčkovy akademie múzických umění či Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. "V průběhu stávky se v prostorách kina prostřídalo odhadem 150 lidí, přes noc jsme se z bezpečnostních důvodů přesouvali do stanů před kinem Scala, kde jsme přespávali. Máme radost, že se nám podařilo vytvořit místo, kde se lidé mohli setkat a vzdělávat se a debatovat. Doufáme, že se nám podařilo zvýšit povědomí o klimatické krizi i situaci okolo kina Scala," uvedla mluvčí brněnské části hnutí Univerzity za klima Terezie Chamráthová.

Brněnské kino Scala provozuje Masarykova univerzita, kinosál je ale od začátku léta zavřený. Podle statiků není možné kino bez oprav znovu otevřít. Budova je v majetku města, které pro kino nenašlo náhradní prostory, což mu studenti zazlívají a požadují, aby město budovu opravilo a pro univerzitu našlo náhradní prostor.

Hlavním tématem stávky i pochodu ale byla klimatická krize a její nedostatečné řešení. Studenti prošli přes Zelný trh, náměstí Svobody, Moravské náměstí až na Malinovského náměstí, kde v proslovech přednesli své požadavky. Těmi hlavními je příprava klimatického zákona, větší participace veřejnosti na rozhodování skrze občanská shromáždění a řízení společnosti i ekonomiky podle jiných ukazatelů než jen HDP.

"HDP je starý a překonaný ukazatel, jehož neustálé zvyšování vede k devastaci planety, ale nevede ke zvyšování blahobytu," uvedli řečníci mimo jiné v proslovech. Po nich se studenti rozešli.

Studenti vysokých škol stávkovali za klima kromě Brna také v Praze, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

19.11.2023 10:37
Prý „pět desítek studentů v Brně zakončilo stávku za klima pochodem ulicemi“. Jo, a zbývajících 381 tisíc Brňanů jim dalo na vědomí, co si o jejich blouznění myslí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist