https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-predstavili-tri-kroky-kterymi-chteji-vylepsit-unijni-zelenou-dohodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti představili tři kroky, kterými chtějí vylepšit unijní Zelenou dohodu

9.4.2024 00:52 | PRAHA (ČTK)
Pirátská strana představila tři kroky, kterými chce zlepšit podle ní problémové části unijní Zelené dohody, takzvaného Green Dealu. Prvním je přechod na americký model podpory čistšího průmyslu pomocí předvídatelných daňových úlev. Piráti navrhují také rozšířit dodatečné důchodové spoření u Evropské investiční banky (EIB) a tím investovat více do moderních technologií. Pomoci by podle nich mohly i dotace směřované domácnostem namísto velkým podnikům. Unijní Zelená dohoda předpokládá snížit uhlíkové emise do konce dekády minimálně o 55 procent v porovnání s rokem 1990.
 

"Nikdy jsme nezastírali, že v současném Green Dealu jsou mezery. Koneckonců Piráti za tím plánem nestojí, jelikož v Evropském parlamentu jsme v opozici. Je to plán Evropské komise, která je vedena lidovci, socialisty a takzvanou Obnovou Evropy. My jsme od začátku poukazovali na to, že je potřeba, aby byl dostatek peněz pro ekonomickou transformaci," řekl ČTK europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Evropský daňový systém je podle Pirátů roztříštěný, zastaralý a nekonkurenceschopný. Ve Spojených státech je průměrná daňová kvóta o 13 procent menší než v Evropské unii, uvedli. Přechodem na americký model daňových úlev by podle nich vznikla cílená motivace, která investice do udržitelných odvětví dokáže rapidně zvednout. Opatření by zahrnovala stanovení minimální korporátní daně 15 procent a zároveň daňové slevy na této dani pro pořizování obnovitelných zdrojů energie a jádra, nákup elektroaut a výrobu zeleného vodíku.

Piráti chtějí v Evropské komisi iniciovat změnu smluv, která umožní projednat korporátní daně v EU ve standardním legislativním procesu a navrhnout výjimku z korporátní daně pro investice do čistšího průmyslu.

Zefektivnit Evropskou investiční banku plánují Piráti návrhem, aby všichni unijní občané mohli dobrovolně vstupovat do dodatečného penzijního spoření. V současnosti je to umožněno pouze jejím zaměstnancům. To by spolu s alternativním spořením pro občany zajistilo nový příliv peněz pro EIB, které by mohla investovat do rozvoje udržitelných projektů a inovací.

Posledním pirátským pilířem pro oživení unijní ekonomiky je dotační podpora domácností. Podle nich je nynější finanční podpora neefektivní. Piráti by chtěli nasměrovat deset miliard eur (zhruba 253 miliard Kč) ročně z výnosu z emisních povolenek do sociálně-klimatického fondu, který by namísto velkých energetických firem podporoval domácnosti. Jedná se zhruba o dvojnásobek oproti původnímu návrhu Evropské komise.

Pomocí Green Dealu chce Evropská unie do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality a být prvním "klimaticky neutrálním blokem" na světě. Základem Zelené dohody je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55, která číslem 55 odkazuje právě k záměru snížit uhlíkové emise do roku 2030 minimálně o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Podle směrnice EU by měla jako celek do roku 2030 produkovat 42,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. V roce 2021 činil unijní průměr podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě 22,1 procenta, v Česku byl 17,3 procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

9.4.2024 07:04
daňové slevy- to vypadá rozumně. Přidal bych k tomu levnější elektřinu.
Hlavně, proboha, ne zákaz plynových kotlů, jejich servisů a likvidační povolenky, uhlíkovou daň na topení plynem, dřevem a biomasou.
Nikdo ale neuvádí to hlavní: výzkum a nějakou promyšlenou cestu k úložišti energie např. přečerp. elektárny, bez něho je to celé jen hraní si na ekologii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2024 08:03 Reaguje na Honza Honza
Jediné o co Pirátské bandě jde udělat z Česka protektorát Bruselu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2024 08:01
Piráti jasně přiznali, že Evropské ekonomiky jsou nekonkurenceschopné a kydaním dotaci kamkoliv na tom komunistickém systému nechtějí nic měnit. Ten systém, který tak honosně navrhuji je sdílení chudoby.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.4.2024 08:43
Nejdříve nás ekomagoři za silné podpory Pirátů dostali tam, kde jsme - kolaps průmyslu- a teď chtějí průmysl podpořit masivními dotacemi = šílené zadlužování EU.

Tihle frikulíni se nikdy neměli dostat do politiky, měli si bokem pěstovat matroš a zhulit se někde bokem,jak bylo jejich krédem.

Tak to dopadne, když se progresivisté snaží umlátit sodovkáč a je jim jedno za jakou cenu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.4.2024 09:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Názor průmyslu viz:
https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-hlas-na-pousti-evropa-ve-jmenu-ochrany-zivotniho-prostredi-pacha-ritualni-sebevrazdu
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2024 09:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
sodovkáš se umlátit nedá, ten buď produkujete nebo neprodukujete, tak jednoduché to je. Všechny organismy na Světě, které mají plíce produkují CO2. Uhlík je všude a ve všem i v kostech savců.
Jestliže je někde vytvořené perpetuum mobile je to v produkci a vstřebávání CO2.
NEJDE BOJOVAT PROTI NĚČEMU, CO JE PODSTATOU TÉTO PLANETY ZEMĚ A JEJÍ EXISTENCE. Jde systém utlumovat ale nikdy nejde produkci CO2 zastavit.
CO2 je tak zásadní pro život na tét
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2024 10:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
planetě, že není možné jej odstranit.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.4.2024 10:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Samozřejmě, že ne! Vždyť to je jen záminka ke zdůvodnění zaváděných restrikcí vůči lidstvu, na cestě k jeho ovládnutí. Seberte lidem energii, jídlo – a všichni začnou být rázem poslušní...
Odpovědět
sv

sv

10.4.2024 18:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
A to o těch "ekomagorech za podpory pirátů" sis vycucal z kterýho prstu? Oze tunel za bilion mají na triku socani s ping. paroubkem v čele, o úloze bývalého hradního čučkaře dnes známého jako notorik v komatu, který v dobách svého neblahého premiérování bez odporu zavázal ČR k povinnému podíu oze na energetickém mixu, nemluvě. Katastrofická a zločinná rozhodnutí z novější doby, tedy zašlapání rozjetého projektu na stavbu nového reaktoru v Temelíně v roce 2014, nepokračování v projektu STORK II, a last but not least podepsání v předklonu green dealu, má zase na triku nemakačenko agent bureš. Takže znovu frikulíne, odkud máš ty bláboly.
Odpovědět

Radek Čuda

9.4.2024 13:57
První návrh nevypadá na první dobrou úplně marně, nicméně na druhý je zřejmé, že to do již tak zadlužených zemí EU, včetně EU samotné, bude znamenat další sekeru jak sfiňa.
U toho druhého fakt netuším, jak by to mělo ZEFEKTIVNIT fungování EIB, navíc není vůbec v souladu funkcí EIB.
To poslední je taky super, nejdřív ty peníze různými způsoby zaplatíte, a pak vám něco z nich podle našeho uvážení vrátíme ... možná ... a s patřičnou byrokratickou pakárnou.

Prostě další rovnáky na vohejbáky. Místo aby řešili příčinu problému, tak se snaží nějak flikovat její důsledky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.4.2024 14:34
Jsou nevolitelní. A podávat a povolovat drogy dětem je hnus, velebnosti...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.4.2024 20:21
Vypadá to, že budou nějaké volby, protože piráti se překábátili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist