https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pitva-u-srazene-vlcice-prokazala-prasivinu.odbornici-nepotvrdili-ze-by-selma-byla-vypustena-ze-zajmoveho-chovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pitva u sražené vlčice prokázala prašivinu. Odborníci nepotvrdili, že by šelma byla vypuštěna ze zájmového chovu

21.3.2019 14:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou,“ konstatuje Karolína Šůlová z AOPK ČR.
„Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou,“ konstatuje Karolína Šůlová z AOPK ČR.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
V únoru byla nalezena sražená vlčice nedaleko České Kamenice. Kvůli podezření na prašivinu byla převezena na Státní veterinární ústav v Praze, kde ve spolupráci s vědci z České zemědělské univerzity proběhla pitva.
 

Pitva vlčice prokázala úmrtí na akutní trauma v důsledku srážky s automobilem a potvrdila onemocnění prašivinou, vzteklina byla vyloučena. Genetická analýza na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy prokázala, že zvíře náleželo ke středoevropské nížinné populaci, v jeho v žaludku byly nalezeny zbytky zkonzumovaného prasete divokého. To svědčí o tom, že samice nedlouho před smrtí běžně lovila a i přes napadení prašivinou se živila volně žijícími živočichy.

„Prašivina je ve středoevropských podmínkách běžné parazitické onemocnění, vyskytuje se např. až u 10-20 % lišek. Je přenosné také na jiné druhy živočichů, včetně člověka. Nemusí nutně znamenat smrt nakažených zvířat, často se z něj sama dostanou,“ vysvětluje Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, kde se věnuje výzkumu vlků v regionu. „Prašivina se také objevila u některých vlků v sousedním Sasku. Vlci, u kterých se tato nemoc projevila, nevykazovali žádné změny chování vůči lidem,“ konstatuje Vorel.

„Při pitvě se nenašel žádný RFID čip, který by potvrzoval četné nepodložené spekulace o vypouštění vlků v České republice do volné přírody. To, jak měla vlčice obroušené drápy, také dokládá, že se pohybovala ve volné přírodě,“ dodává Vorel.

Kondice a váha vlčice odpovídala dospělému jedinci po dlouhé zimě. Její výživový stav byl dobrý. Pitva prokázala, že samice se s největší pravděpodobností v roce 2018 rozmnožovala. Dle charakteristických ploch vypadané srsti bylo možné samici zpětně identifikovat na snímcích z fotopastí pořízených v oblasti Lužických hor a národního parku České Švýcarsko. Rozvoj onemocnění lze vysledovat od prosince roku 2018 do února letošního roku.

"V národním parku České Švýcarsko a jeho bezprostředním okolí je výskyt vlků spolehlivě prokázán již od roku 2016. Jak ukazují další snímky z fotopastí, pohybují se ve zdejších lesích naprosto běžně," říká Tomáš Salov, tiskový mluvčí Správy NP České Švýcarsko, a dodává: "Přesto hlášení o alespoň domnělém přímém spatření vlka lidmi dostáváme jen sporadicky. Ke kolizím s lidskými zájmy však občasně dochází v případech, že vlci překonají zabezpečení chovu hospodářských zvířat, proto na chovatele apelujeme, aby tento aspekt nepodceňovali a chovy zabezpečili."

„Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Sražená vlčice v Českém Švýcarsku není prvním případem, vloni byl nalezen mrtvý vlk na dálnici D10 poblíž Mladé Boleslavi, o rok předtím na dálnici D1 u Havlíčkova Brodu. Na silnicích ale nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ konstatuje Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist