https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plamenaci-se-objevuji-na-neobvyklych-mistech-v-usa-vysvetlenim-muze-byt-hurikan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plameňáci se objevují na neobvyklých místech v USA, vysvětlením může být hurikán

10.9.2023 01:14 | WASHINGTON (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plameňáci se na území Spojených států vyskytují přirozeně jen v jihovýchodním státu Florida, a i tam tuto populaci podle odborníků tvoří potomci ptáků, kteří uprchli z cirkusů. O to překvapenější jsou Američané ve státech napříč východní polovinou USA, kde v posledních dnech vidí menší skupiny i hejna těchto růžových vodních ptáků, píše web stanice CNN.
 

"Rychle jsem popadl vybavení, řekl ženě, kam jdu, a už jsem byl ze dveří. Ti plameňáci, dospělý a mládě, stáli v ani ne půlmetrové hloubce kousek od břehu a spali," popsal Jacob Roalef, který nedaleko Daytonu ve státě Ohio pořádá výlety s pozorováním divokého ptactva. Plameňáci podle něj zůstali na místě až do šesti večer, než je vyplašil pes.

Další pozorování hlásí Američané z Georgie, Severní i Jižní Karolíny, Texasu nebo Kentucky. Lodní kapitán Vinnie Fugett spatřil hejno 17 plameňáků nedaleko floridského města St. Petersburg. Na místě prý žije celý život a nikdy tam tato zvířata neviděl.

Odborníci odhadují, že plameňáky mohl i na velkou vzdálenost zanést hurikán Idalia, který je vychýlil z kurzu. Ptáci pravděpodobně přiletěli z Kuby, mexického poloostrova Yucatán a Bahamských ostrovů.

"Ti ptáci jsou teď vystresovaní. Prošli si velkým utrpením, ať už se na to díváte jakkoliv. Proto k nim nechoďte, nesnažte se je vyděsit nebo něco podobného. Prostě si užijte jejich přítomnost," vyzval Američany Jerry Lorenz z ochranářské organizace Audubon Florida. Zároveň dodal, že plameňákům nedělá problém uletět tisíce kilometrů nad širým mořem, a tak ani jedinci z Ohia by neměli mít problém dostat se domů, když se pro ně ve Spojených státech udělá příliš chladno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.9.2023 16:30
Plameňáci v hurikánu..., hmmm, zajímavé!-) Představa, že tyto velké ptáky unáší vítr jak nějaké balónky, je poněkud úsměvná. Za cestou do nových domovů může nejspíše změma klimatu, tj oteplení v oblastech, kde vodní organismy žijí též, např něco na způsob našich blešivců. A že ptáci rádi cestují, resp hledají nové zdroje otravy, je dostatečně známo. Vlaštovky k nám na jaře doputují nikoliv díky síle jižních větrů, ale za vidinou návratu do svých hnízdšť. A že hnízdí i daleko na severu, kde se v dávné minulosti nevyskytovaly, také nemůžeme vysvětlit tím, že je tam zanesly uragány. A s rostoucí populací se mění i mapa výskytu "z cirkusů" (Flamingo, hop!-) uniklých ptáků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.9.2023 16:34 Reaguje na Karel Zvářal
otrava=potrava
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.9.2023 17:32
Před léty jsem v Živě četl článek, kde byl vyobrazen plameňák na jednom jihočeském rybníce. Předpokládám že se jednalo o jedince, který k nám zabloudil z Camarque. Bylo to v době, kdy se ještě o globálním oteplování nehovořilo. Myslím si že v současné době těchto případů přibývá. To má taky na svědomí hurikán?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist