https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plati-zakaz-vstupu-do-obory-soutok-u-breclavi-kvuli-zaplaveni-luznich-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Platí zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi kvůli zaplavení lužních lesů

18.4.2023 01:09 | BŘECLAV (ČTK)
Soutok Dyje a Kyjovky. Jde o oblast, kde chce MŽP vyhlásit CHKO Soutok
Soutok Dyje a Kyjovky. Jde o oblast, kde chce MŽP vyhlásit CHKO Soutok
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Kvůli zaplavení lužních lesů platí od včerejška do poloviny května zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi. Zákaz na žádost Lesů ČR vyhlásil Městský úřad Břeclav, který o tom informoval na svých internetových stránkách. Vodohospodáři lužní lesy v okolí Dyje zaplavili po vytrvalých deštích z minulého týdne, aby regulovali průtok. V sobotu dosáhly jihomoravské řeky na čtyřech místech druhého povodňového stupně.
 

"S ohledem na současné průtoky v řekách Dyji, Moravě a Kyjovce a zaplavení rozsáhlých komplexů lužních porostů požádaly Lesy ČR městský úřad o dočasné omezení vstupu veřejnosti do obory Soutok v katastrálních územích Břeclav a Lanžhot. Veřejnost může být ohrožena na zdraví a životě při vstupu a pohybu v zaplavených částech lesních porostů," uvedl úřad.

Současná obora Soutok by se podle plánů ochránců přírody měla změnit na Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Soutok o rozloze 12.000 čtverečních metrů. Území je největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

18.4.2023 08:37
Aspoň trochu zavodní. Už aby to byl Národní park.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist