https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plneni-cilu-udrzitelneho-rozvoje-podle-mzp-jsme-zemi-se-skvelou-budoucnosti-podle-kritiku-lpime-na-jadru-a-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plnění Cílů udržitelného rozvoje: Podle MŽP jsme zemí se skvělou budoucností. Podle kritiků lpíme na jádru a uhlí

19.7.2017 11:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministr životního prostředí Richard Brabec a plnění Cílů udržitelného rozvoje.
Ministr životního prostředí Richard Brabec a plnění Cílů udržitelného rozvoje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ministerstvo životního prostředí
Jsou to téměř dva roky, co všechny členské státy OSN přijaly takzvané Cíle udržitelného rozvoje (SDGs = Sustainable Development Goals). V těchto dnech 44 zemí světa v newyorském sídle OSN prezentuje aktuální pokrok v naplňování SDGs na zasedání Politického fóra na vysoké úrovni o udržitelném rozvoji. Ministr životního prostředí Richard Brabec o plnění ze strany Česka hovořil včera. Během setkání byla také zveřejněna celosvětová studie SDG Index, která posuzuje pokrok jednotlivých zemích s ohledem na dosažení Cílů udržitelného rozvoje. Česko je ze 157 hodnocených zemí na 5. místě, hned za skandinávskými zeměmi. Podle organizace Social Watch, které zveřejnilo stínovou zprávu o plnění Cílů, má však Česko stále své rezervy.
 

„Můžeme být na leccos hrdí. Ve světovém srovnání stále patříme mezi špičku. Češi jsou v celé Evropské unii nejméně ohroženi chudobou. Máme stabilní systém veřejného školství a dostupnou zdravotní péči. I přes rostoucí ekonomiku se nám nezhoršuje životní prostředí,“ říká ministr Richard Brabec, který oficiálně zastupoval českou vládu a prezentoval Zprávu o naplňování Cílů udržitelného rozvoje.

Sedmnáct Cílů udržitelného rozvoje bylo přijato v roce 2015 na summitu OSN v New Yorku v rámci Agendy 2030. Ta představuje program rozvoje na následujících 15 let (2015–2030). Smyslem je vymýcení extrémní chudoby, boj s nerovností a nespravedlností a k ochrana naší planety. Cíle se zaměřují na nejdůležitější ekonomické, společenské a environmentální výzvy naší doby a jasně definují svět, ve kterém chceme žít. Na jejich formulaci se podílely všechny členské státy OSN, zástupci občanské společnosti, podnikatelské sféry, akademické obce i občané ze všech kontinentů.
„Daří se nám tak úspěšně oddělit kontinuální ekonomický růst od negativních environmentálních dopadů. Můžeme se též chlubit velmi nízkou nezaměstnaností, na uzdě se nám daří držet příjmové nerovnosti,“ vyjmenovává dál Brabec silné stránky ČR. „To však neznamená, že máme, co zlepšovat. Alarmující je například vysoká spotřeba tabáku, vyrovnat se musíme se stárnutím populace, pro náš další rozvoj je nevyhnutelný přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.“

K veskrze optimistickému tónu oficiální delegace přidává česká nezisková organizace Social Watch i hlas kritický. „Česko nadále ulpívá na zaostalých fosilně-jaderných technologiích na úkor životního prostředí a udržitelnosti. Zákonodárci připravili občany o jejich právo na připomínky ke stavbám, které se týkají životního prostředí a mají na ně přímý vliv. Pozitivní vývoj by mohla přinést schválená revitalizace uhelných regionů,“ vyjmenovává Tomáš Tožička ze Social Watch.

Kritický tón k naplňování Cílů říká, že Česko lpí na jádru a uhlí.
Kritický tón k naplňování Cílů říká, že Česko lpí na jádru a uhlí.
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons

A podotýká, že ani po dvaceti sedmi letech se nepodařilo zvrátit zaostávání východní Evropy za starými zeměmi Evropské unie i přes to, že například naše země čerpá v dotacích z EU vyšší prostředky než nejchudší země planety v rámci rozvojové spolupráce. „Tuto zaostalost dnes politici využívají k tomu, aby omlouvali ostudnou nesolidaritu se zbytkem Evropy i světa,“ míní Tožička. Celou stínovou zprávu o plnění Cílů z dílny Social Watch můžete číst zde.

Podle MŽP je Česko zemí se skvělou budoucností. Jako jeden kroků, kterým chce Česko Cíle naplňovat, je letos schválený dokument Česká republika 2030. V krátkosti jde o koncepční materiál, který má při přípravě jiných koncepčních či legislativních dokumentů vytyčit směr. Více se o dokumentu dočtete v článku Vladimír Špidla o dokumentu Česká republika 2030: Hlavní myšlenkou je kvalita života člověka. Podle Social Watch je dokončení strategie udržitelného rozvoje ČR 2030 je chvályhodným krokem. „Zůstává však otázkou, nakolik se podaří najít sílu a politickou vůli ji implementovat,“ říká za Social Watch Tomáš Tožička.

„Při přípravě zprávy pro OSN o plnění SDGs jsme vyšli právě z tohoto dokumentu, protože hodnotí rozvoj Česka z dlouhodobé perspektivy, zachycuje naše silné i slabé stránky a umožňuje tak srovnání s ostatními zeměmi,“ řekla k národní zprávě Anna Kárníková, ředitelka Odboru pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády ČR, který dokument připravil. Přečtěte si rozhovor s Annou Kárnikovou Udržitelný rozvoj se nedá nařídit shora.

Richard Brabec, ministr životního prostředí, a Taťána Gregor Brzobohatá, zakladatelka Nadace Krása pomoci a Miss World 2006, chvíli před tím, než přišel čas prezentovat české plnění Cílů.
Richard Brabec, ministr životního prostředí, a Taťána Gregor Brzobohatá, zakladatelka Nadace Krása pomoci a Miss World 2006, chvíli před tím, než přišel čas prezentovat české plnění Cílů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petra Roubíčková / Ministerstvo životního prostředí
Během newyorského setkání byla zveřejněna celosvětová studie SDG Index, která posuzuje pokrok jednotlivých zemích s ohledem na dosažení Cílů udržitelného rozvoje. Ze 157 hodnocených zemí je Česko na 5. místě hned za skandinávskými zeměmi. ČR dosáhla indexu 81.9, což je nadprůměr celosvětově i v rámci regionu, kde je průměr 77.7. Studie ocenila posun Česka především v otázce chudoby (SDG 1), zdraví a kvalitního života (SDG 3), přístupu k pitné vodě (SDG 6), ekonomického růstu (SDG 8) a života na souši (SDG 15). Naopak prostor pro zlepšení identifikoval v partnerství mezi sektory (SDG 17) a inovacích (SDG 9).

Výzkum SDGs v ČR

Smyslem výzkumu od agentury Ipsos bylo zjistit názory české populace právě na SDGs a odhalit, které Cíle považuje česká veřejnost za nejdůležitější, včetně toho, jakou by v jejich řešení měla hrát česká vláda, soukromé firmy, nebo jednotlivci. Výzkum navazuje na studii z dubna 2016. Oproti minulému roku se povědomí o SDGs mezi českou populací zvýšilo na 35 %. „Je vidět, že se o udržitelnost zajímají stále více mladí lidé. Oproti roku 2016 významně narostlo povědomí o Cílech i ve věkové skupině mezi 35 a 44 lety, konkrétně z 18 % na 31 %,“ dodává Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. O SDGs slyšeli oproti průměru významně častěji mladí lidé mezi 18 a 24 lety (50 %) spolu s lidmi s vyšším vzděláním (46 %). Mezi hlavní zdroje informací o Cílech patří internet (68 %), 31 % lidí se o SDGs dočetlo v tisku. Celkem 40 % lidí zaznamenalo i komunikaci veřejné správy k tomuto tématu.

Češi přikládají největší význam SDG 3 = Zdraví a kvalitní život (42 %), poté SDG 8 = Důstojná práce a ekonomický růst (39 %), a jako třetí SDG 15 = Život na souši (38 %). „Přestože už lidé oceňují aktivity i v ČR, které se věnují těmto tématům, tak zároveň mají vysoká očekávání nadále. Je to logické, pro každého člověka je nejdůležitější zdraví, práce a životní prostředí kolem sebe. Nejvíce by se podle lidí měla do naplňování SDGs zapojit vláda a mezinárodní organizace“, dodává k výsledkům výzkumu Tomáš Macků, Research & Communication Director agentury Ipsos.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist