https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plocha-vinohradu-poprve-od-roku-2011-klesla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plocha vinohradů poprvé od roku 2011 klesla

29.8.2020 00:36 | PRAHA (ČTK)
Od začátku letošního roku vysadili vinaři 282 hektarů nových vinic.
Od začátku letošního roku vysadili vinaři 282 hektarů nových vinic.
Plocha vinic letos poprvé po zhruba desetiletí klesla. Jde o úbytek zhruba o půl procenta (77 hektarů) na 18 111,4 hektaru. Od roku 2011 do letoška jinak každoročně stoupala, sdělila ČTK mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray ČTK sdělil, že jde jenom o krátkodobý pokles, protože vinohradníci mají zájem o nové vinice. Potřebují ale staré vyklučit a nechat půdu na nějaký čas odpočinout.
 

Do budoucna očekává další nárůst, podle něj mají vinaři i společnost důvěru v obor. Od vstupu ČR do EU byly plochy na minimu v roce 2011, kdy byly o velikosti 17 198 hektarů. "V případě, že se restrukturalizuje nebo vysazuje nová vinice, tak dochází k vyklučení - osázená plocha se zmenší, aby následně narostla," vysvětlil svazový prezident.

Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od roku 2016 se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento, což se od té doby každoročně opakuje. Letos pěstitelé zažádali o 181,2 hektaru nových vinic, kvóta pro letošní rok byla 181,4 hektaru, uvedl již dříve ÚKZÚZ. Podle Nyitraye jsou kvóty vyčerpané každoročně, což hovoří o zájmu pěstitelů.

Od začátku letošního roku vysadili vinaři 282 hektarů nových vinic. Z toho je plocha bílých moštových odrůd 237 hektarů a plocha modrých je 45 hektarů. V nových výsadbách se stále nejvíc uplatňují odrůdy Pálava (31 ha), Ryzlink rýnský (30 ha), Veltlínské zelené (20 ha) a Ryzlink vlašský (18 ha). Odrůdy Hibernal bylo vysazeno více než 13 ha. Z modrých moštových odrůd se již tradičně vysadilo nejvíce Rulandského modrého - 13 hektarů a Merlotu více než devět hektarů, dodal ústav.

Podle údajů ústavu letos na vinicích hospodaří 16 490 subjektů, což je meziroční snížení o 848. "Údaje mimo jiné naznačují zvyšování koncentrace vinohradnické výroby," uzavřela Kršková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist