https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plovouci-odpadky-v-rece-historickeho-mesta-visegrad-ohrozuji-zdravi-lidi-i-cestovni-ruch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plovoucí odpadky v řece historického města Višegrad ohrožují zdraví lidí i cestovní ruch

9.1.2024 11:42 | Višegrad (Bosna) (ČTK/Reuters)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návštěvníky jinak malebného historického města Višegrad ve východní Bosně přivítá ze všeho nejdříve pohled na obrovskou skládku odpadu, která vznikla v tmavě tyrkysových vodách kaňonu řeky Driny. Tuny plovoucích odpadků, převážně plastových lahví, ohrožují místní ekonomiku založenou na cestovním ruchu a panují také obavy z dopadu na lidské zdraví, napsala agentura Reuters.
 

Vodní elektrárna ve Višegradu vybudovala před 20 lety provizorní bariéru z prázdných ropných barelů, která má chránit přehradu před odpadky unášenými řekou.

"Je tam asi 5000 metrů krychlových různého druhu odpadu," říká Dejan Furtula z višegradského občanského sdružení Eko Centar a ukazuje na záplavu odpadků v řece. "Přichází to ze všech stran a tento výjev se bohužel opakuje každý rok," dodává.

Odpad, v němž se občas vyskytnou také domácí spotřebiče, podle Furtuly unášejí přítoky Driny, když v nich po přívalových deštích nebo tání sněhu stoupne hladina vody a zaplaví místní skládky.

Zdrojnice Driny pramení v Černé Hoře, přičemž jeden z hlavních přítoků, řeka Lim, protéká také Srbskem.

"V řece Drině najdete doslova vše, na co si vzpomenete (...) mrtvá zvířata, zdravotnický odpad, části aut," říká Furtula. "Jsme jakousi regionální skládkou odpadu, protože tento odpad neprodukují obyvatelé Višegradu, ale obyvatelé žijící na horním toku řeky," dodává.

Podle něj toxický odpad ohrožuje křehkou ekologickou rovnováhu řeky a při svém spalování také vzduch, který musí obyvatelé a návštěvníci Višegradu dýchat.

"Je to velká katastrofa a ostuda pro nás všechny, ukazujeme světu špatný obraz," říká Furtula s tím, že podle ekologů je řeka patrně zamořena také těžkými kovy. Letos má být proveden důkladný rozbor.

Majitelé a zaměstnanci hotelů a restaurací ve Višegradu - známém mostem z dob Osmanské říše, který proslavil jugoslávský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Ivo Andrić - si také stěžují, že skládka škodí cestovnímu ruchu.

"Turisté si všimnou nejdřív odpadků v Drině a negativně to komentují - to ovlivňuje jak cestovní ruch, tak lidi, kteří zde žijí," říká Dijana Rajičová, recepční hotelu Andričev Konak.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.1.2024 08:11
politická stabilita Bosny a Hercegoviny je podobná výskytu odpadovosti v řekách. Bosna v zásadě neví, zda se má rozpadnout nebo dělat cokoliv. Stabilita politického prostředí není velká a to je určitým odpad výrazem " politiky".
Tam je ten odpad i na fotce, v Českých řekách máme odpad, který vyfotí jen laboratoře, ale to neznamená, že jsme na tom lépe. Jen ten náš bordel v řekách není jen tak vizuálně sugestivní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist