https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-dal-pracuje-na-revitalizace-nadrze-ceske-udoli-a-vyuziti-k-rekreaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň pracuje na revitalizaci nádrže České údolí a jejím využití k rekreaci

15.6.2021 01:01 | PLZEŇ (ČTK)
Studii vybrané varianty by mělo mít město do konce roku.
Studii vybrané varianty by mělo mít město do konce roku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ondřej Koníček / Wikimedia Commons
Plzeň pokračuje v přípravě projektu, který by měl pro rekreaci otevřít aspoň část stopadesátihektarové přehrady České údolí na jižním okraji města. Nádrž na řece Radbuze by mohla být další přírodní lokalitou pro koupání a vodní sporty, voda v ní má ale většinu roku špatnou kvalitu a není vhodná k rekreaci. Město proto zadalo studii na revitalizaci. Záměrem je postavit v dolní části nádrže přilehlé ke sportovnímu areálu Škodaland oddělovací hráz. V odděleném prostoru by se pak biomanipulací s vodními rostlinami a rybami a dalšími opatřeními vylepšila jakost vody tak, aby byla vhodná pro koupání a vodní sporty, řekl ČTK technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).
 

Zpracovatel studie proveditelnosti předložil tři varianty lišící se velikostí prostoru odděleného z nádrže. Radní souhlasili s variantou navrhující využít největší plochu pro koupání - 17,7 hektaru. Délka nábřežní hrany by měla být 2100 metrů, délka hráze 1238 metrů a úpravna vody by byla na 100 litrů za sekundu.

"Varianta řeší odstranění sedimentů ze dna nádrže s částečným využitím pro vznik nových ostrovů a částečné využití při stavbě nábřežní hrany. Jako konstrukční materiál na dělící hráz je navrženo použití místních písčitých štěrků. Dělící hráz by měla být vybavena lavičkami, zelení, plovoucími moly, pláží, veřejným osvětlením. Vlevo od dělící hráze by vzniklo místo pro loděnici a ostrůvky z vytěžených sedimentů, kde je navrženo vysazení vodních rostlin a rybí obsádka. Nábřežní strana by měla být vybavena dětským hřištěm, pláží, vodními atrakcemi, skluzavkou, zelení, cestami pro pěší, venkovními sprchami a parkovištěm,“ popsal návrh studie vedoucí magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Studii vybrané varianty by mělo mít město do konce roku. "Následovat by pak mělo vypracování projektových dokumentací pro územní rozhodnutí i stavební povolení a následně realizace stavby samotné,“ uvedl Šindelář. Město by chtělo projekt dokončit do pěti let, rychlost příprav i realizace závisí na přidělení peněz. Plzeň by totiž chtěla využít některý z připravovaných dotačních titulů.

"Vše bude také záviset na dalších průzkumech, které ověří zejména finanční náklady investice. Při potvrzení předpokladů, tedy možnosti uložení odstraněného sedimentu z rekreační části do ostrovů a zemníku mimo koupací část, zdroje vhodných zemin v místě stavby pro výstavbu dělícího násypu hráze a dále postačující jednorázové úpravě jakosti vody na začátku sezony a sezonního provozu úpravny vody, budou náklady na realizaci projektu činit předběžně 272 milionů korun," doplnil Šindelář. Odhady ověří následné průzkumy a chemické rozbory vody před začátkem stavby. V částce nejsou zahrnuty náklady na infrastrukturu a vybavení lokality.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

15.6.2021 10:47
Opět jenom další lunapark a důl na peníze... ubohé...
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

18.6.2021 14:01 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já to tak nevidím, jsa Plzeňan. Nabídnout lidem koupání dneska jde buď výstavbou nějakého akvaparku za cenu stejnou nebo vyšší a v přírodě už prakticky vůbec nic s čistou vodou nenajdete. A tady je možnost pro docela dost lidí docílit čisté vody a v okolí hráze ještě kousek zajímavých biotopů. Důl na peníze to není, to nebojte. Za sebe myslím, že zrovna tuhle akci ocení spousta obyvatel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.7.2021 13:08 Reaguje na Jindřich Duras
maximální hloubka 7.5 metrů co se týká kvality vody vzhledem k velikosti objemu je odpovídající průtočným schopnostem rozřeďovat stálé vody přítoky, následkem čehož v takové nádrži stoupá velmi rychle teplota vody, nedostatek kyslíku a velká míra zeleného planktonu a to k tomu nejsou ještě splachy z polí a fosfor z lidských sídel...je to v podstatě odpadová jímka...takový dobře zateplený lavor...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist