https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-ma-zasady-pro-hospodareni-s-destovou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň má zásady pro hospodaření s dešťovou vodou

25.3.2019 16:22 | PLZEŇ (ČTK)
Silně zastavěná krajina ve městě negativně ovlivňuje přirozený hydrologický režim.  Ilustrační snímek.
Silně zastavěná krajina ve městě negativně ovlivňuje přirozený hydrologický režim. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Plzeňští radní dnes schválili městské zásady pro hospodaření s dešťovou vodou. Navrhují, jak vodu udržet v místě spadu a místo svedení do kanalizace ji chtějí nechat vsakovat. Informovala o tom mluvčí magistrátu Eva Barborková. Koncepční materiál zpracovala městská organizace Útvar koncepce a rozvoje města Plzně a hledá přírodě blízké způsoby hospodaření s dešťovou vodou ve veřejném prostoru.
 

Dokument bude sloužit jako metodický podklad pro městské organizace i soukromé investory při projektové a investiční přípravě staveb. "Vývoj počasí v posledních letech jasně ukazuje, že se musíme využitím dešťových vod zabývat. Chceme snižovat dopad klimatických změn a zvyšovat kvalitu života občanů v metropoli. Nové způsoby plánujeme systematicky využívat například při stavbě parkovišť, připravujeme ale také třeba projekty zazelenění plochých střech městských budov, které zadrží srážkovou vodu a podobně," řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Opatření reagují na klimatické změny, které patřily loni k hlavním tématům několika politických stran v komunálních volbách v Plzni. Silně zastavěná krajina ve městě negativně ovlivňuje přirozený hydrologický režim. Plzeň proto čeká nevyhnutelný přechod od odvádění dešťových vod do kanalizace k zachování přirozené bilance vody v území.

Dokument navrhuje mimo jiné způsoby, jak lze povrchově odvodnit silnice a parkoviště. Ukazuje na vzorovém území vypočítaná konkrétní řešení, včetně posouzení investičních nákladů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist