https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-prida-uly-na-magistratnich-budovach-loni-daly-vcely-mestu-120-kilo-medu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň přidá úly na magistrátních budovách, loni daly včely městu 120 kilo medu

7.4.2023 00:24 | PLZEŇ (ČTK)
Foto | will668 / Flickr.com
Plzeň přidala další včelí úly na tři magistrátní budovy. Kromě historické radnice na hlavním náměstí jsou úly na střechách úřadů města ve Škroupově a v Koterovské ulici. Dosud byly na každé střeše dva úly, nyní město přidalo na každou střechu jeden další úl. Ze šesti úlů daly loni městské včely kolem 120 kilogramů medu, dařilo se jim možná lépe, než některým venkovským včelám, řekl ČTK zkušený včelař Pavel Mach, který se o "magistrátní včely" stará.
 

Magistrát má úly na střechách svých vybraných budov už pátým rokem. Díky množství zeleně a bohatě kvetoucímu sadovému okruhu v centru se včelám daří najít dostatek potravy. "Včely mají dolet od úlu pět kilometrů a Plzeň je zelené město, takže se tady mají dobře. Máme další úl třeba i na budově Techmanie, která je ve vybetonovaném areálu Škodovky, a i tam si dokážou najít dost potravy," řekl Mach.

Včely hrají podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) jednu z nejdůležitějších rolí v ekosystému. Městské včelaření je v posledních letech navíc velmi populární. "Ne nadarmo se říká, že včela je synonymem života. Bohužel už se jedná o velmi ohrožený druh. V Plzni se jejich chovu díky rozmanitosti kvetoucích stromů a keřů v parcích, které obklopují historické centrum, naštěstí velmi daří. Mají navíc profesionální péči. Projekty, které jsou přátelské k přírodě a pozitivně ovlivňují životní prostředí, město dlouhodobě podporuje," řekl. Med od svých včel využívá město pro propagační účely.

Včely jsou na střechách pravidelně monitorovány. Lidé je mohou sledovat on-line na webu. "Dále je zde uvedeno grafické znázornění důležitých údajů po jednotlivých dnech, které reflektují aktuální informace o úlech a včelách. Na základě těchto údajů mohou včelaři rychle reagovat na případné problémy či nedostatky v úlech," doplnil ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně Petr Triner.

"Máme po celé republice 107 takových úlů," řekl Mach. V Plzni jsou kromě magistrátních budov úly také například na střechách dvou základních škol, Centra robotiky, Techmanie, Západočeské univerzity či některých firem. Letošní jarní počasí podle něj zatím včelám moc nesvědčí. Po probuzení na konci února a v polovině března začaly podle něj matky klást vajíčka, při současném ochlazení ale včely nemohou létat ven shánět potravu. "Včela vyletí, když je nad 15 stupňů. To teď zatím nejde, takže musíme hlídat, aby jim v úlech vystačily jejich zásoby a případně jim pomoci, než budou moci opět vylétnout," dodal Mach.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.4.2023 10:34
chybí mi však informace jaké náklady na to vše měli a kde těch 120kg medu pak skončilo...zda si to rozebrali papaláši nebo to šlo na nějaké reprezentatívní dárečky nebo někam do školních jídelen. to se autor článku zapomněl zeptat ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.4.2023 10:34
chybí mi však informace jaké náklady na to vše měli a kde těch 120kg medu pak skončilo...zda si to rozebrali papaláši nebo to šlo na nějaké reprezentatívní dárečky nebo někam do školních jídelen. to se autor článku zapomněl zeptat ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist