https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-a-prazska-zoo-si-vymenily-samce-tygru-ussurijskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská a pražská zoo si vyměnily samce tygrů ussurijských

18.2.2023 00:01 | PLZEŇ (ČTK)
Tygr ussurijský v zoo
Tygr ussurijský v zoo
Foto | S. Taheri / Wikimedia Commons
Plzeňská zoologická zahrada a pražská zoo si vyměnily samce tygrů ussurijských. Minulý týden odcestoval z Plzně do Prahy desetiletý Tiber, tento chovatelé přivezli z Prahy sedmiletého Rádžu. Výměna se uskutečnila na doporučení koordinátora Evropského záchranného programu. Rádža se v Plzni stane partnerem stejně staré tygřice Milashki, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba. Tiber by měl v Praze utvořit nový pár s šestiletou samicí Arilou. Obě zahrady doufají, že se v budoucnu dočkají mláďat těchto ohrožených šelem.
 

"Tiber na svět přišel v červenci roku 2012 v královédvorském Safariparku a v Plzni žil od roku 2015," řekl mluvčí. V Plzni byl nejdřív partnerem osmnáctileté Tsamary, od podzimu 2018 pak dva roky čekal na novou samici Milashki, která přijela v prosinci 2020 z anglické zoo ve Woburnu. Společných mláďat se ale nedočkali.

Prostorný výběh tygrů s jezírkem zoo otevřela v roce 2003, před dvěma lety ho za 1,7 milionu korun renovovala. Stavební firma zpevnila svah, tygři dostali nové odpočinkové terasy, výběh získal novou výsadbu a nové výsevy zeleně a také novou branku do výběhu.

V novodobé historii se zoo dočkala mláďat tygrů dvakrát. Matkou byla pokaždé tygřice Tsamara, pocházející z Kanady. V Plzni vystřídala postupně čtyři partnery. Nejdřív se v roce 2005 narodily Tsamaře a samci Mauglímu samičky Berry a Bella, v roce 2011 se samcem Bajkalem trojčata Cyril, César a Cicero.

Od roku 1971 chovala plzeňská zoo i tygry malajské a později indické, odchovat se je nepodařilo. Počátek chovu tygrů ussurijských neboli sibiřských v Plzni se datuje 30. červnem 1978, kdy zoo získala tříletou Jenny. První křtiny zažila zoo v roce 1982 se samcem Amurem rodičů Jenny a Matěje. Žádné mládě tohoto páru se ale nepodařilo odchovat. V roce 2000 přestali být chováni tygři v pavilonu šelem, chov tygrů ussurijských byl obnoven v přírodním výběhu příchodem Mauglího v prosinci 2003.

Tygři se v zajetí dožívají věku kolem 17 až 18 let, vzácně až 20 let. Tygr sibiřský je největší kočkovitou šelmou světa. Ve volné přírodě jich žije kolem 500 a v zoologických zahradách kolem tisícovky. V Evropě je chová zhruba 190 zahrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist