https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-3000-letech-se-vratili-tasmansti-certi-do-volne-prirody-kontinentalni-australie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po 3000 letech se vrátili tasmánští čerti do volné přírody kontinentální Austrálie

11.10.2020 01:39 | CANBERRA (ČTK)
Ďábel medvědovitý, neboli Tasmánský čert, neboli Sarcophilus harrisii
Ďábel medvědovitý, neboli Tasmánský čert, neboli Sarcophilus harrisii
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Mathias Appel / Flickr.com
Tasmánští čerti se po zhruba 3000 letech vracejí do přírody v kontinentální Austrálii. Informovala o tom agentura AP. Masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody pevninské Austrálie podle vědců nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům a devastujícímu suchu.
 

Ochránci přírody vypustili letos celkem 26 jedinců do oplocené rezervace národního parku Barrington Tops severně od Sydney. Nejprve se tam v březnu usídlilo patnáct tasmánských čertů a jelikož se jim dařilo, v září k nim přibylo dalších jedenáct jedinců, přibližuje server BBC. Ochránci přírody přitom vychovávají další mláďata, která chtějí pustit do přírody v příštích letech.

V rezervaci nejsou žádní predátoři, čímž by se měla zvýšit jejich ďáblů medvědovitých na přežití. Potravu a vodu si však musejí obstarávat hlavně sami. Ochránci přírody doufají, že to je důležitý krok k plnému návratu tasmánských čertů do volné přírody kontinentální Austrálie.

Tasmánští čerti se z ní uchýlili podle mínění vědců do ostrovní Tasmánie při jižním pobřeží Austrálie už před třemi tisíci lety. I tam však jejich počty od 90. let minulého století dramaticky klesaly kvůli nakažlivé formě rakoviny. Obličejové nádory zdecimovaly jejich populaci ze zhruba 140 000 na 20 000 jedinců a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) považuje tasmánské čerty za ohrožený druh.

V Austrálii jsou chráněni od roku 1941 a ochránci zvířat se léta snaží zvýšit jejich počet. Upozorňují na roli tasmánských čertů coby predátorů, kteří udržují v rovnováze počty invazivních druhů jako jsou lišky nebo volně žijící kočky, a tím chrání menší zvířecí druhy a biodiverzitu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.10.2020 09:29
Nechápu, na jakém základě se vědci domnívají, že se čerti uchýlili (několika set kilometrovou plavbou?-) z Austrálie do Tasmánie. Prostě tam žili jako na kontinentu a přežili až dodnes. Jinak tyto návratové projekty podporuji, čerti určitě do tamní přírody patří více, než zdivočelé kočky, nepůvodní lišky a psi.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.10.2020 15:16 Reaguje na Karel Zvářal
Myslím si totéž. Ale nebudu překvapen, když se za rok dočtu, že titíž tasmánští čerti byli převezeni na ostrov Tasmánii, protože se "podle posledních výzkumů" zjistilo, že jsou v Austrálii nepůvodní.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.10.2020 16:26 Reaguje na Jiří Daneš
Pokud lze tetu Wiki považovat za veřejně kontrolovaný zdroj, jsou početné kosterní pozůstaky v A., a devila měli údajně vyhubit dingové, kteří zase nejsou na T. A vzhledem k jejich rapidnímu úbytku kvůli rakovině obličeje bude záložní populace v A. zárukou, že celkový kolaps jim snad hrozit nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist