https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-bolsonarove-tlaku-odstoupila-sefka-uradu-chraniciho-amazonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Bolsonarově tlaku odstoupila šéfka úřadu chránícího Amazonii

8.1.2019 11:27 | PRAHA (ČTK)
Prezident Jair Bolsonaro, který mimo jiné uvažuje o možnosti vyvázat svou zemi z pařížské dohody o klimatu, již v kampani sliboval, že omezí možnosti úřadu udělovat vysoké pokuty, které jsou podle znalců nejúčinnějším prostředkem k ochraně amazonských pralesů před kácením.
Prezident Jair Bolsonaro, který mimo jiné uvažuje o možnosti vyvázat svou zemi z pařížské dohody o klimatu, již v kampani sliboval, že omezí možnosti úřadu udělovat vysoké pokuty, které jsou podle znalců nejúčinnějším prostředkem k ochraně amazonských pralesů před kácením.
Foto | Edilson Rodrigues / Agência Senado / Flickr
Šéfka brazilského úřadu chránícího amazonské pralesy před nekontrolovaným odlesňováním dnes rezignovala po tlaku prezidenta Jaira Bolsonara. Zatímco nově zvolený krajně pravicový lídr Brazílie agenturu kritizuje například za údajně přemrštěné rozpočtové výdaje, jeho oponenti se obávají, že se ji pokouší oslabit a usnadnit zemědělcům kácení pralesů. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Bolsonaro v neděli kritizoval výši částek, které Brazilský institut pro životní prostředí a obnovitelné přírodní zdroje (IBAMA) vydává za pronájem vozů určených k hlídaní složitě přístupných končin Amazonie. Poté, co prezident upozornil na údajné nejasnosti v rozpočtu úřadu, jeho šéfka Suely Araujová nejprve vydala prohlášení o "nepodložených obviněních". Částka ve výši 28,7 milionu realů (172 milionů korun) podle ní pokryla roční pronájem 393 terénních vozů používaných agenty úřadu po celé zemi, včetně pohonných hmot, což je odpovídající částka. Dnes však Araujová oznámila svou rezignaci.

Prezident, který mimo jiné uvažuje o možnosti vyvázat svou zemi z pařížské dohody o klimatu, již v kampani sliboval, že omezí možnosti úřadu udělovat vysoké pokuty, které jsou podle znalců nejúčinnějším prostředkem k ochraně amazonských pralesů před kácením.

Jeden z předních představitelů IBAMA Reuters řekl, že tlak na úřad je motivován Bolsonarovou snahou zbavit jej možnosti trestat pachatele ekologických zločinů. Kontrakt na pronájem vozů byl podle něho řádně schválen a proti předešlé smlouvě šetří státu prostředky.

Bolsonaro bývá srovnáván s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a podobně jako on odmítá uznat vážnost klimatických změn způsobených lidskou činností, před níž varuje podstatná část vědců. Brazílie například krátce před Bolsonarovým nástupem stáhla nabídku hostit v příštím roce klimatický summit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MB

Mirek Bárta

9.1.2019 08:39
Nedávno zvolený Bolsonaro je podporovatel bezohledných podnikatelů. Ale Američanům jistě vyhovuje.
Nedivím se, že jsou proti němu v Brazílii demonstrace. Jen jsem tuto informaci nenašel v našich mass-médiích, ale na BBC.
Problém je v tom, že pravá povaha každého se ukáže až po volbách. O Trumpovi si lidé také mysleli, že bude podstatně lepší než ta jestřábka Clintonová. Je stejný.
Odpovědět
ig

9.1.2019 13:01 Reaguje na Mirek Bárta
Nedávno zvolený 55 % hlasů. Takže jim nespadl z nebe, ale lidi ho zvolili právě proto, aby ukončil levicové blbnutí a začal podporovat podnikání. O tom co má v úmyslu se dobře vědělo předem (však i naše média se děsila toho, co všechno "hrozí" bude-li zvolen), takže i ta připomínka, že se to ukázalo až po volbách není příliš k věci.
Odpovědět
MB

Mirek Bárta

9.1.2019 18:07 Reaguje na
Musím uznat, že nevím, co Bolsonaro sliboval. Mám sice státnici ze španělštiny, takže občas poslouchám španělské rádio, ale Argentinu jsem nijak nesledoval.
Ovšem, Trump také něco sliboval. Proto se Rusům i jiným zdál celkem jako rozumná volba proti jestřábici Clintonové. Hodně se mýlili, je stejný. Ale ještě víc nevypočítatelný. Zrušil jednostranně mnoho mezinárodních smluv. Takže nemá cenu ho brát jako seriózního partnera. Ale nikdo to neřekne nahlas.
Ale nemusíme chodit daleko. V listopadu a prosinci 1989 se toho u nás také hodně naslibovalo !! A jaká je skutečnost? Obrovské zklamání pro většinu lidí.
Odpovědět
sv

9.1.2019 20:55 Reaguje na Mirek Bárta
Možná máte státnice ze španělštiny ale ze zeměpisu jste propadl na zš. A s problematikou Brazílie a jejími pralesy nesouvisející bláboly na téma "Američani", "Trump" a zločinecký agresivní režim v putinstánu obecně o vaší inteligenci nesvědčí dobře.
Mimochodem, v roce 1989 nikdo opravdu ale opravdu nesliboval, že vás bude stát živit, jak jste si evidentně myslel, přičemž vy nejste většina lidí.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.1.2019 15:27 Reaguje na
"Co to sakra meleš ty vořechu?"
Odpovědět
sv

9.1.2019 21:01 Reaguje na Mirek Bárta
Holt nesmíte hledat pod heslem "Argentina", jinak byste našel informace o demonstracích snadno. Mimochodem Bolsonaro vyhrál jen a pouze díky tomu, že předchozí levičácká vláda byla prolezlá korupcí a zlodějinami, ostatně jako každá levičácká verbež.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist