https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-erupci-jsou-na-islandu-kvuli-ponicenemu-potrubi-bez-tepla-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po erupci jsou na Islandu kvůli poničenému potrubí bez tepla tisíce lidí

9.2.2024 18:36 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová sopečná erupce, která ve čtvrtek začala na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu, dnes zeslábla. Poškodila ale silnice a především potrubí pro rozvod horké vody, která se na ostrově používá také k vytápění domovů. Přerušením dodávek tepla bylo podle islandských médií postiženo 25 000 lidí i mezinárodní letiště Keflavík. Provoz na něm ale přerušen nebyl, informovala agentura Reuters.
 

Školy, školky, muzea a další veřejné instituce v oblasti jsou dnes uzavřené kvůli poničenému potrubí, kterým proudila horká voda z geotermální elektrárny Svarstengi. Situace je o to nepříjemnější, že dnes ráno bylo v na jihozápadě Islandu naměřeno minus osm stupňů Celsia.

"Oblast se bez horké vody ocitla ve velmi špatné situaci, ale elektřina funguje, pitná voda je také k dispozici a existuje naděje, že dodávky tepla by mohly být ještě během dneška obnoveny," uvedla premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Vedení letiště Keflavík již ve čtvrtek vypnulo klimatizaci ve snaze udržet v budově co největší teplo. Na poloostrov Reykjanes jsou přiváženy elektrické přímotopy a úřady rovněž otevřely nouzový přístřešek pro obyvatele, kteří mají doma příliš velkou zimu.

Na satelitních snímcích islandského meteorologického ústavu je vidět, že láva tekla od místa erupce na západ a její proud dosáhl do vzdálenosti zhruba 4,5 kilometru. Přiblížil se tak na pouhých 500 metrů ke geotermálním lázním Modrá laguna, které patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím v zemi. Lázně byly ve čtvrtek evakuovány a zůstávají uzavřené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist