https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-nastupu-trumpa-mizi-z-oficialnich-twitterovych-uctu-informace-o-zmenach-klimatu-vznikaji-hned-ucty-neoficialni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po nástupu Trumpa mizí z oficiálních twitterových účtů informace o změnách klimatu. Vznikají hned účty neoficiální

26.1.2017 08:32 | NEW YORK (ČTK/Ekolist)
Alternativní twitterový účet americké Agentury ochrany životního prostředí.
Alternativní twitterový účet americké Agentury ochrany životního prostředí.
Zdroj | altEPA
Americký národní park v Jižní Dakotě zveřejnil na svém Twitteru sérii zpráv o globálních klimatických změnách, které byly následně odstraněny. Média i uživatelé na sociálních sítích upozorňují, že se tak stalo poté, co správa amerických národních parků NPS na Twitteru přejala fotografii srovnávající účast na prezidentské inauguraci Donalda Trumpa a jeho předchůdce Baracka Obamy. Na Twitteru mezitím vznikly neoficiální účty, které na protest proti cenzuře chtějí dál informovat i o klimatických změnách.
 

Twitterový účet NPS byl minulý týden v pátek po převzetí zmíněné fotografie krátce pozastaven, v sobotu pak správa retweetnutí fotografie z inaugurace označila za chybu. Od té doby vedení parků zveřejňuje jen fotografie zvířat a přírody či informace o přírodních zajímavostech.

Jihodakotský park Badlands pak v úterý zveřejnil sérii příspěvků o globálních klimatických změnách včetně údajů o současné koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře, která je podle rezervace nejvyšší za 650.000 let, či o zvyšování kyselosti moří od průmyslové revoluce. Všechny tyto tweety, které byly hojně sdíleny, již byly smazány.

V současnosti je na Twitteru "stínový" účet parku BadHombreLand NPS, který dál zveřejňuje i informace o vlivu klimatických změn na přírodu. Aktuálně má svůj alternativní účet také Agentura ochrany životního prostředí USA (EPA), kterou trumpova administrativa instruovala, aby ze svého webu smazala stránky o klimatické změně (Ke smazaní stránky dosud nedošlo). Neoficiální účet EPA (altEPA) spravuje "odbojný" tým pracovníků agentury, kteří odmítají cenzuru. Svůj twitterový alt má i NASA (altNASA) nebo Správa amerických národních parků (altNatParkSer).

Zpravodajský server BBC připomněl, že Trump v předvolební kampani označil klimatické změny způsobené člověkem za výmysl a že prezidentův štáb po inauguraci vymazal z webu Bílého domu informace o klimatické politice.

Trump již také rozhodl o pokračování výstavby sporného ropovodu Keystone XL, který má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Projekt, který kritizují ochránci životního prostředí, Obama předloni pozastavil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist