https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-novorocnich-oslavach-prazske-sluzby-uklidily-28-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po novoročních oslavách Pražské služby uklidily 28 tun odpadu

3.1.2023 00:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Skitterphoto / Pixabay
Pražské služby uklidily po silvestrovských oslavách 28 tun odpadu, zhruba třikrát více než v předešlém roce. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 bylo odpadu o sedm tun méně. Práci letos ale znesnadňovala osobní auta na Václavském náměstí, sdělil ČTK mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Hlavní město za novoroční úklid zaplatilo zhruba milion korun.
 

Pražské služby podle mluvčího letos při posilvestrovském úklidu prakticky nepocítily ani efekt zákazu pyrotechniky. Vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech Prahy platí od roku 2020, tedy od doby pandemie covidu-19. "Navíc nám práci znesnadňovala osobní vozidla, která poměrně brzy začala proudit na Václavské náměstí navzdory zákazu vjezdu," dodal Mana.

Odpad Pražské služby odvezly do malešické spalovny k následnému energetickému využití.

Tradičně nejbouřlivější oslavy bývají v centru metropole. V letech 2020 a 2021 jejich podobu ovlivnila koronavirová epidemie i zákaz používání pyrotechniky. Novoroční ohňostroj vedení města již nepořádá, dříve jej nahrazovalo takzvaným videomappingem. Tentokrát nebyl ani ten. Zároveň Praha v roce 2020 zpřísnila pravidla pro používání zábavní pyrotechniky - rachejtle si lidé podle vyhlášky neodpálí v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.1.2023 07:12
Jenom ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist