https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-stezkach-np-sumava-casto-jezdi-nevyhovujici-elektrokolobezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po stezkách NP Šumava často jezdí nevyhovující elektrokoloběžky

4.5.2019 00:25 | VIMPERK (ČTK)
Návštěvníci šumavského národního parku (NP) se v posledních letech stále častěji pohybují po turistických stezkách na elektrokoloběžkách, které jsou zde zakázány. / Ilustrační foto
Návštěvníci šumavského národního parku (NP) se v posledních letech stále častěji pohybují po turistických stezkách na elektrokoloběžkách, které jsou zde zakázány. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Návštěvníci šumavského národního parku (NP) se v posledních letech stále častěji pohybují po turistických stezkách na elektrokoloběžkách, které jsou zde zakázány. Jde o elektrokoloběžky s přídavným motorem, na nichž se lidé nemusejí odrážet. Stroje s těmito parametry patří pouze na silnici. Podle šumavského národního parku počet turistů na elektrokoloběžkách na stezkách roste a hrozí střety s pěšími nebo cyklisty. Řekl to mluvčí parku Jan Dvořák.
 

"Jedná se především o nejfrekventovanější trasy, jako jsou Modrava - Březník, Modrava - Javoří Pila, Kvilda - Bučina a Kvilda - Prameny Vltavy. Pohyb turistů je tam skutečně vysoký a bohužel řada elektrokoloběžek tudy projíždí dost bezohledně," uvedl. Dodal, že park kvůli tomu požádal o větší pomoc ze strany policie a informoval o problému i zástupce obcí. Podle Dvořáka navíc může strážce NP Šumava uložit na místě turistovi na nevyhovující koloběžece pokutu až 10.000 korun. "Lidé většinou na elektrokoloběžkách jezdí bez přilby a neuvědomují si, že i tímto porušují předpisy. Jedná se o malý motocykl, a proto by k tomu uživatelé měli tak přistupovat," řekl mluvčí.

Podle zástupců parku jezdci porušují pravidla i v jiných ohledech. "Velmi často na nich (na elektrokoloběžkách) vidíme děti. Jsou běžné situace, kdy na takovém vozidle jedou i tři osoby najednou," uvedl vedoucí Informační a strážní služby Správy NP Šumava Adam Diviš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

5.5.2019 18:24
Bezva, další věc která by se dala zakázat :-)

Někdy si říkám, že by bylo na místě založit občanskou iniciativu, která by jenom vymýšlela věci, jejichž jediným smyslem by bylo nechat je úředně zakázat. Pracovníky správy všemožných národních parků a podobných institucí by to saturovalo a lidi by měli klid :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist