https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-tanzanskych-planich-se-prohani-vzacna-albinska-zebra-bez-pruhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po tanzanských pláních se prohání vzácná albínská zebra bez pruhů

12.3.2022 02:20 | DODOMA (ČTK)
Ilustrační foto
V Tanzanii se podařilo vyfotit a natočit extrémně vzácný exemplář albínské zebry, které zcela chybí typické tmavé pruhy. Strážci Národního parku Serengeti jí dali jméno Ndasiata, informoval zpravodajský server Daily Mail.
 

Zebra, která je odhadem stará asi osm měsíců, je téměř celá pokrytá bílou srstí a má jen několik velmi slabých čar na krku, hlavě a těle. Pohybuje se společně se stádem ve východní části parku.

Albinismus je stav, kdy buňky neprodukují melanin - pigment dodávající barvu kůži, očím, šupinám a srsti. To by v případě Ndasiaty mohl být problém, protože vědci předpokládají, že pruhy zebrám pomáhají maskovat se před predátory a bílá zebra by tak byla v nevýhodě. Zatím se však zdá, že se jí v idylickém prostředí parku daří relativně dobře.

Jako albíni se mohou narodit prakticky všichni savci, včetně člověka. Albinismus se vyskytuje i u plazů, obojživelníků a nižších obratlovců, ale protože mají v těle jiné pigmentové buňky, nemusí vypadat bíle.

V loňském roce se podařilo v jižním Londýně natočit bílou veverku, která dováděla v parku a ohromovala kolemjdoucí. V roce 2018 byl v Ugandě poprvé ve volné přírodě spatřen šimpanz-albín. Dožil se ale jen 18 dní, pak ho napadli a zabili členové vlastní tlupy. Vědci se domnívají, že důvodem byla právě nezvyklá barva jeho srsti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist