https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-vyskove-se-rozjedou-sdilene-elektricke-kolobezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Vyškově se rozjedou sdílené elektrické koloběžky

21.6.2021 00:48 | VYŠKOV (ČTK)
Bylo nutné nastavit podmínky pro provoz elektrokoloběžek, aby nedocházelo k nežádoucím jevům, zejména kolizím s chodci a s ostatními účastníky silničního provozu. Ilustrační foto
Bylo nutné nastavit podmínky pro provoz elektrokoloběžek, aby nedocházelo k nežádoucím jevům, zejména kolizím s chodci a s ostatními účastníky silničního provozu. Ilustrační foto
Foto | Let's Kick / Unsplash
Zájemci ve Vyškově budou moci využívat k dopravě po městě sdílené elektrické koloběžky. Tři desítky jich ve vybraných lokalitách rozmístí brněnská firma Yoyway. Radnice to uvedla na svém webu.
 

"Jde o přirozený vývoj. Oslovila nás soukromá firma. Bylo nutné nastavit podmínky pro provoz elektrokoloběžek, aby nedocházelo k nežádoucím jevům, zejména kolizím s chodci a s ostatními účastníky silničního provozu. Provozovatel dokáže koloběžky nastavit tak, že v určitých zónách automaticky zpomalí snížením výkonu. Samozřejmě jde o místa s velkou koncentrací lidí," uvedl místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Zástupci radnice vytipovávali vhodné lokality pro sdílenou dopravu i rozmístění stojanů na odstavování koloběžek. "Ve spolupráci s provozovatelem budeme řešit nastalé situace, podle toho uvidíme, jak pevné místo si tato ekologická forma přepravy v našem městě najde," uvedl Celý.

Yoyway 30 elektrokoloběžek rozmisťuje na stanoviště po celém městě. Budou například na Masarykově náměstí, u obchodních domů, na nádražích či ve Smetanových sadech. Vyškov nebude jejich provoz dotovat, jde o komerční aktivitu.

Tým lidí dopravní prostředky každé ráno rozveze do ulic, během bude kontrolovat rozmístění koloběžek, doplní je do míst, kde chybí. Přes noc je sbírá, nechává nabít a kontroluje jejich technický stav. "Vypůjčení elektrické koloběžky funguje přes aplikaci. K jejímu odemknutí je potřeba naskenovat QR kód, který je na ní viditelně umístěný. Platba za půjčení koloběžky je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci. Podobné formy dopravy dlouhodobě podporujeme, proto jsme dali šanci i tomuto projektu," uvedl místostarosta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

21.6.2021 13:58
Parazitická půjčovna, která neplatí za uskladnění vozidel.
Sazba 5 Kč/min, pokud jede koloběžka 20 km/hod, vychází to na krásných 15 Kč/km.

Jsou tedy dvě možnosti:

A) Náklady jsou nižší, firma na tom má fantastický, takřka až nestydatý zisk. To by snad město nemuselo podporovat.

B) Tohle jsou fakt skutečné náklady a použití koloběžky je opravdu spíše dražší než jízda běžným autem se spalovacím motorem. To znamená, že spotřebované zdroje jsou srovnatelné nebo vyšší a jde o aktivitu poškozující prostředí. To by snad město nemuselo podporovat.


Tak co, A nebo B ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist