https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pobrezi-slonoviny-otevrelo-prvni-chranenou-morskou-oblast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pobřeží slonoviny otevřelo první chráněnou mořskou oblast

22.12.2020 11:39 | DAKAR (ČTK)
Moře u břehů Pobřeží slonoviny je domovem mořských tvorů, korálových útesů a tropických ryb a je také nesmírně důležitým hnízdištěm a lovištěm mořských želv.
Moře u břehů Pobřeží slonoviny je domovem mořských tvorů, korálových útesů a tropických ryb a je také nesmírně důležitým hnízdištěm a lovištěm mořských želv.
Pobřeží slonoviny v pondělí vyhlásilo svou první chráněnou mořskou oblast. Téměř 2600 čtverečních kilometrů moře táhnoucího se od města Grand-Bereby na pobřeží této západoafrické země má sloužit k ochraně žraloků a želv před nadměrným rybolovem. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Nová chráněná oblast je větší než hlavní politické, správní, obchodní a finanční centrum země Abidžan. Moře u břehů Pobřeží slonoviny je domovem mořských tvorů, korálových útesů a tropických ryb a je také nesmírně důležitým hnízdištěm a lovištěm mořských želv včetně kožatky velké, která patří mezi zranitelné druhy na seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).

Ministerstvo pro ochranu životního prostředí Pobřeží slonoviny také doufá, že nová rezervace posílí místní turistický ruch a povede ke vzniku nových pracovních míst, což prospěje místní komunitě.

Jde o první z pěti chráněných mořských oblastí, které Pobřeží slonoviny slíbilo vytvořit ve svých teritoriálních vodách v Atlantiku. Oblast je rozdělena na plně chráněnou část, kde budou zakázány veškeré lidské aktivity, a zónu ekologického rozvoje, která bude podporovat praktiky udržitelného rybolovu a ekoturistiku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist