https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-kriticky-ohrozenych-druhu-v-kolumbii-se-za-sedm-let-zdvojnasobil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet kriticky ohrožených druhů v Kolumbii se za sedm let zdvojnásobil

15.2.2024 22:23 (ČTK)
Seznam ohrožených druhů zahrnuje i dva druhy kapustňáků - kapustňáka jihoamerického a kapustňáka širokonosého.
Seznam ohrožených druhů zahrnuje i dva druhy kapustňáků - kapustňáka jihoamerického a kapustňáka širokonosého.
Počet kriticky ohrožených živočišných a rostlinných druhů v Kolumbii se od roku 2017 více než zdvojnásobil a celkový seznam ohrožených druhů v této andské zemi čítá 2103. Informovalo o tom ve středu ministerstvo životního prostředí, které citovala agentura Reuters.
 

Seznam ohrožených druhů zahrnuje i dva druhy kapustňáků - kapustňáka jihoamerického a kapustňáka širokonosého - a celou řadu druhů rostlin rodu klejovka, které jsou pokládány za zranitelné nebo ohrožené.

Kolumbie se svými vysokými svahy And, bujnými deštnými pralesy a pobřežím Tichého oceánu a Karibiku patří mezi země s největší biologickou rozmanitostí na světě. Letos v říjnu bude tato země hostit konferenci OSN o biodiverzitě COP16. Může se pochlubit víc než 75 000 druhy, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Ve svém prohlášení zároveň oznámilo, že zevrubným způsobem aktualizovalo seznam ohrožených druhů, který se naposledy upravoval před sedmi lety.

Počet kriticky ohrožených druhů stoupl na 465, zatímco v roce 2017 to bylo 182 druhů. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody je druh považován za kriticky ohrožený, pokud vykazuje výrazný pokles populace a hrozí mu extrémně vysoké riziko vyhynutí ve volné přírodě.

Počet ohrožených druhů se za posledních sedm let zvýšil o 87 procent na 801, uvedlo ministerstvo, zatímco počet druhů považovaných za zranitelné vzrostl o téměř 22 procent na 837.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.2.2024 08:44
O tomto je třeba psát, byť je pro bulvár snazší každý měsíc připomínat Escobarovy hrochy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist