https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-lobbistu-hajicich-zajmy-prumyslu-na-konferenci-o-klimatu-stoupl-o-ctvrtinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet lobbistů hájících zájmy průmyslu na konferenci o klimatu stoupl o čtvrtinu

10.11.2022 17:22 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Na konferenci OSN o změnách klimatu COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu je letos oproti minulému ročníku o 25 procent více lobbistů, kteří hájí zájmy ropného a plynárenského průmyslu. Celkem 600 lobbistů počtem převyšuje zástupce všech zemí a komunit, na které má klimatická krize největší dopad, informoval list The Guardian.
 
Tito lobbisté, které v seznamu účastníků konference identifikovala nezisková organizace Global Witness, mají na jednáních větší vliv než komunity původních obyvatel nebo delegace afrických zemí, tvrdí například skupina Kick Big Polluters out. Ta vede kampaň proti fosilnímu lobby na jednáních o změnách klimatu.

Vliv zájmů ropného a plynárenského průmyslu na setkáních týkajících se klimatické krize v posledních letech rostl. "Přestože mnoho environmentálních skupin doufá, že přivést soukromé zájmy k jednáním o opuštění fosilních paliv může být výhodné, je tu riziko, že tyto přínosy převáží velikost delegací, a panuje podezření, že lobbisté se jednání účastní primárně proto, aby zpomalili jejich průběh, spíš než aby omezili svůj vlastní průmysl," píše list The Guardian.

Koalice skupin občanské společnosti v nedávném vyjádření vůči organizátorům konference COP zdůraznila, že pokud budou mít lobbisté prosazující zájmy největších znečišťovatelů i nadále neomezený přístup k vytváření politik, snaha o řešení klimatické krize bude i nadále selhávat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.11.2022 18:51
Když k tomu připočteme lobbisty ekomagorů , Guardianem neuváděných , dospějeme k možnému závěru , že na konferenci o klimatu určují její výsledky nikoli jednání delegací států, ale předem domluvené věci mezi lobbisty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2022 21:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je tam napsané, že ropáckých lobbistů je o 25% více, než loni.
Asi je to tím, že fosilní paliva dostaly s ruskou krizí pořádně za uši a normálním lidem došlo, že tenhle segment by se měl co nejrychleji opustit. Nejen kvůli klimatu, ale hlavně kvůli vyděračům a jiným zjebům, kteří sedí na zásobách fosilu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.11.2022 07:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli to není tím, že ten zelený bordel přijel do ropácké oblasti. Všichni jsou stejní
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 22:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Stejní jsou jen ropáci a ruští vohnouti, ti mají noty z Kremlu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.11.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebo je to proto, že díky problémům s Ruskem, se ukazuje nutnost diverzifikace zdrojů, která ale nebude možná bez investic v jednotlivých oblastech.

Což je pro ně šance.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 22:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Jistě, Rusko byl největší vývozce energií a jeho krach má obrovský vliv na celou planetu a ostatní se snaží díru zaplnit a vydělt to, co dřív Rusko.
Ale fosil končí, doba kamenná taky neskončila proto, že by došlo kamení.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.11.2022 19:32
Ač jsou výsledky dosavadních COP summitů téměř nulové, zjevně tu není zájem cokolik změnit nýbrž jet dál ve stále hlubších kolejích.

Uvidíme, jaké budou výsledky COP27. Řekl bych že něco ve smyslu: COP28 musí být přelomový.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2022 22:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Výsledky jsou jasně viditelné, emise CO2 jdou dolů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2022 08:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Musíte vystřízlivět, globální emise CO2 jdou nahoru.
Pouze EU jako celek jde dolů, a to tak, že velmi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.11.2022 14:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Což s ohledem na covid a aktuální energetickou krizi, která se projevuje primárně v Evropě, není divu.

A taky to není úplně výhra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 22:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Eskalace emisí šla dolů, ale i absolutní objem ročních emisí CO2 jde dolů. V koronáči to bylo pěkných pár procent, dnes je to o něco víc, ale stále méně, než před covidem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 23:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
HDP zemí EU stále stoupá předs dvě silné krize, což je známkou zdravé ekonomiky. Rusko se propadá do bankrotu a Čína se prakticky zastavila, se zvolením diktátora se dá očekávat trvalý sestup.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.11.2022 11:45
Je přece potřeba vyslechnout si obě strany, od toho ten sjezd je.
Jen doufám, že tam delegáti trpí tím nedostatkem jídla, hlavně klimatu škodlivých vegetariánských fazolí, aby sami poznali, co ostatním chystají, takje to spravne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2022 11:12 Reaguje na Jarka O.
Vegetariánské fazole jsou výborné, když se dobře nachutí, ani bůček v nich být nemusí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist